vrijdag, maart 09, 2007

De TOF door Miebeth Zalfjes: 1 het universum

Kan er iets uit niets ontstaan? Een gedachte misschien. Mediteer uw hoofd helemaal leeg en er komt uit het niets een gedachte tevoorschijn. Maar die gedachte heeft ongetwijfeld met u en uw belevingswereld te maken. Dus hij komt niet uit het niets.

Deze vraag heeft natuurlijk met de oorsprong van het universum te maken. Waarom is het er? En daaraan vast meteen de godsvraag: heeft een god het universum geschapen? En waar komt die god dan vandaan? Een vraag waar we niet uit komen.

Dus hoe je het ook wendt of keert, zelfs als je in geen enkel ander wonder gelooft, dan is het ontstaan van het universum een groot wonder. Of toch niet...?

Want er is wel degelijk iets dat uit niets kan ontstaan: energie. Een volledig vacuüm bezit energie. Nulpuntsenergie om precies te zijn. Zo´n volledig vacuüm komt hier op aarde overigens niet voor. Met een fietspomp krijgt u het niet voor elkaar en met de duurste deelstjesversneller ook niet. Maar in het heelal wemelt het van de vacuüms - of is het vacua?

De Nederlandse fysicus Casimir bewees dat als je twee metalen platen in zo´n absoluut vacuüm plaatst, er een aantrekkingskracht ontstaat tussen beide platen. Die aantrekkingskracht komt voort uit kwantumfluctuaties. En bij zo´n kwantumfluctuatie kunnen er spontaan deeltjes uit het niets tevoorschijn komen en verdwijnen (een paar kilometer verderop, bij Alpha Proximus linksaf en dan via Alpha Centauri naar Betelgeuze gebeurt het aan de lopende band). Het heelal zou dus uit zo´n kwantumfluctuatie kunnen zijn ontstaan. Al die sterrenstelsels en planeten, al die zonnen en manen, de Mattheüs Passion: allemaal ontstaan uit totaal niets.

Gelooft u het? Sommige wetenschappers wel. Anderen niet. Maar het is natuurlijk de interessantste vraag die er bestaat. En daarom staat hij op de hoogste plaats in de TOF.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

hmmm, niet God, maar het universum op 1. hmmm. maar als God=universum dan heeft Ted toch een beetje gelijk als helderschrijver zijnde. en ik zie een klein twiepfoutje, maar dat wend wel :-)

Miebeth Zalfjes zei

Dank voor het wijzen op het foutje, Gina, ik haat dt fouten. Ik heb ´m meteen verbetert ;-)

Jan Paul zei

Ik weet zeker dat Miebeth eerst God op één had. Maar omdat Ted dat al voorspeld had moest ze snel iets anders bedenken!

ted zei

Niet het verschijnsel God is een onverklaarbaar fenomeen, maar de impact ervan wel. Niemand wordt om het leven gebracht als-ie zegt dat zwarte gaten niet bestaan, maar als je zegt dat God niet bestaat, kan je dat je leven kosten. Het is, bij mijn weten, het enige fenomeen dat mensen wettelijk beschermt die er in geloven en mensen die er niet in geloven, niet! - Voor de wetenschap is het om die reden natuurlijk een verlammend fenomeen.