zondag, maart 04, 2007

Boven klopt er iets niet

Hierboven ziet u het omslag van ´Boven is het stil´ van Gerbrand Bakker. Het is verkozen tot het mooiste boek (qua cover) van 2006. Het is inderdaad mooi, maar daar wil ik het niet over hebben.

Bekijkt u de foto eens goed. Mij is het niet opgevallen. Maar ´s werelds beste koeienschilder, Marleen Felius, zag het in een oogopslag toen ze het boek vast pakte.

Ziet u het nog niet? Bekijk hem dan eens op de kop.

Ziet u het?

Ze hebben een koe weg geshopt! De kop is wel in de spiegeling van het water te zien, maar niet daarboven.

Waarom? Is het een stiekeme verwijzing naar een van de thema´s of motieven uit het boek? Is het de clou? Het boek ligt nog op ons ´nog-te-lezen-stapeltje´, dus het zou kunnen. Vond de fotograaf of vormgever het mooier, een koe minder? Was het niet Feng Shui?

´Waar het om gaat in de sport is altijd een detajel´, zei een groot filosoof uit Betondorp ooit. Was dit het winnende detail, waardoor de boekverkopers en masse op dit boek stemden?

15 opmerkingen:

gerb zei

Stel jezelf de pers even op de hoogte?!
Opzienbarend, werkelijk...

ted zei

Volgens mij zijn het geeneens koeien! Geen gewone Hollandse koeien, in ieder geval.

Xandra zei

ik heb op mijn handen gestaan, heb er een loep bij gepakt, heb mijn beeldscherm omgedraaid...

ik zie niks!

Sissi zei

@ Xandra, het is een kop van een witte koe.

Was mij eigenlijk nog nooit opgevallen.

Rijst bij mij meteen de vraag; hoe kom je daar in vredesnaam achter???

Jan Paul zei

En de vraag is ook: heeft de vormgever de kop weggehaald of heeft de stockfotoboer het gedaan?

bibi zei

Wat? Ligt dit boek nog op ons 'ongelezen' stapeltje? Met wie woon jij in een huis, meneer Jan Paul? Na dit schitterende boek van twee weken geleden las ik 'Tirza' van Grunberg. 'Timboektoe' van Paul Auster. En sinds een uur geleden ben ik op bladzijde 268 van 'Misdaad en straf' van Dostojewski aanbeland. Maar goed. Wat mij als eerste in de winkel opviel waren de Afrikaanse runderen op het omslag. En toen verbaasde het mij dat het verhaal zich in Nederland afspeelde. Met Hollandse koeien en een Hollandse boer, in een oerhollandse setting. Ik was in de war, dacht dat er geemigreerd zou gaan worden, maar het bleef Hollands. Nou ja, het maakte niet uit, want het is een prachtig boek. En een prachtig omslag ook, alleen het een heeft niet veel met het ander te maken. Maar dat ziet alleen de kenner. En Marleen ziet ook nog eens in een oogopslag dat er geknutseld is aan de foto. Het is alleen niet het witte rund Sissi, maar het zwarte rund. Maar Ted, het zijn wel koeien, althans runderen, want er kan best een jonge stier tussen lopen, dat kan ik op die afstand niet zien. Het zijn alleen geen koeien (bultloze runderen) zoals wij ze hebben, maar zeboes, bultrunderen, zoals ze ook in India rondlopen. Sterke diertjes die goed tegen de hitte kunnen en die niet door hun hoeven zakken als ze een keer een dag niks te drinken hebben gekregen.

Jan zei

Goed gezien! Het zijn naar ik meen Egyptische koeien, maar de meningen hierover verschillen.
De spiegeling van die kop onderaan is weggehaald omdat anders de lijn van de horizon doorbroken wordt. Dat is natuurlijk lelijk. Weg met dat beest dus!

bibi zei

Ik betwijfel het. Of het Egyptisch vee is. Ik heb de Grote Felius erbij gehaald: 'Rundvee. Rassen van de wereld.' Een naslagwerk waarin bijna 1000 rassen beschreven staan. En mochten het Egyptische beestjes zijn dan is het de Saidi. Omdat dit vee langs de Nijl wordt gehouden. En gezien de foto zou dat kunnen, maar ik ben nooit in Egypte geweest. Alleen zijn er geen bruine exemplaren. Dan moet je weer bij de Damietta zijn. Maar dat is typisch melkvee en dat zie ik hier niet aan af. Bovendien is dat roodbruin. Nee, ik denk dat we lager moeten gaan zitten in Afrika. Misschien dat het orakel Felius er zelf iets over kan zeggen.

ted zei

Ik heb er mijn eigen specialisten naar laten kijken, en die zeggen dat het helemáál geen runderen zijn! Klik op het plaatje op mijn eigen weblog: http://tedvanlieshout.web-log.nl

Ingrid zei

Afgezien van het feit dat het natuurlijk niet klopt dat er buitenlandse koeien op de cover van een typisch Hollands verhaal staan, maar het wel een erg mooi beeld is... heb ik de foto meerdere malen goed bekeken.
Eerst dacht ik ook dat de kop van de meest rechtse zwarte koe ontbrak. Maar nee. Als je goed kijkt, zie je dat die koe zijn kop wat lager recht naar voren steekt. Vandaar dat ie wel in spiegeling te zien is, maar niet op de foto van recht voor. Helaas is de foto bij aanklikken niet groter, dus het is moeilijk te zien. Maar met het boek erbij lukt het misschien wel?
Ik ben nu wel erg benieuwd waar deze foto vandaan komt! En welke runderen erop staan.

Ingrid zei

Ja, ik heb nòg een keer goed gekeken, want ik ging weer twijfelen aan mezelf. Maar volgens mij klopt het toch wat ik zie.
Kijk maar eens naar de rug de de zwarte koe. Die heeft anders middenop wel een erg rare bobbel. Dat is de bovenkant van de kop met de oren. De koe staat met zijn kop recht naar de fotograaf gekeerd, maar net ten hoogte van de eigen rug.
Moeilijk te zien, omdat het een zwarte koe is, maar in de weerspiegeling zit de kop er gewoon op. Het heeft iets met perspectief te maken, maar ik denk echt dat de koe er gewoon helemaal op staat. Niks weggefotoshopt. Waarom zouden ze ook?

Ingrid zei

We kunnen het natuurlijk ook gewoon zelf gaan uitproberen hoe het zit met dat perspectief.
Heeft er nog iemand een spiegel? En een zwarte koe?

ted zei

Ingrid heeft gelijk. Op mijn weblog zie je een uitvergroting van het detail, waarop precies te zien is wat Ingrid aangeeft.

Ingrid zei

Hoera!
Ik ga morgen meteen op je site kijken hoe het mysterie verder wordt ontrafeld, Ted!

bibi zei

Hou die uitvergrote foto dan eens op zijn kop. Dan klopt er toch geen sikkepitje van? Maar ik heb geen gevoel voor persepctief. Daar zal het aan liggen. Ted kun je die foto niet een halve slag draaien? Dan zie je hoe vreemd.