zaterdag, februari 10, 2007

Sliding doors


Sliding Doors is een mooie film waarin Gwyneth Paltrow een dame speelt die wordt ontslagen. Ze gaat met de trein naar huis en vindt daar haar vriend in bed met een ander. Zij verlaat hem, en begint een nieuw leuk leven.
We zien tussendoor ook een alternatieve versie van het verhaal. Daarin haalt ze door de ´sliding doors´ de trein niet. Ze wordt op het perron beroofd en vindt haar vriend onder de douche. Ze voelt wel aan wat er gebeurd is maar blijft bij hem en probeert haar leven weer bij elkaar te rapen.

Ik heb ook zo´n ´Sliding Doors´-moment gehad. Een gebeurtenis die bepalend is geweest in mijn leven. Ik deed ooit mee aan de actie ´Schrijftalent´, een talentenjacht voor reclamemakers. Als je won, mocht je een jaar aan de slag als creatief bij een groot reclamebureau. Alle winnaars van toen zijn inmiddels succesvolle reclamemakers.

Ik werkte twee weken keihard aan een goede inzending, maar won niet. Twee jaar later sprak ik de headhunter die de actie had georganiseerd. Ze kende mijn inzending nog. Ze vond hem zelfs verreweg de beste en had hem naar haar favoriete bureau gestuurd. Ze belde de creatief directeur meteen om te vragen waarom ze mij geen stage aan hadden geboden. Daar bleken ze nooit iets ontvangen te hebben. De headhunter had nog een kopie van mijn inzending en faxte hem meteen door. Tja, die was inderdaad goed, vonden ze bij het bureau. Maar ze hadden nu niemand meer nodig.

Vlak daarna kreeg ik bij het bureau waar ik toen werkte (en waar ik nu nog steeds werk) mijn eerste opdracht om een boek te schrijven. Dat was altijd mijn grote wens geweest. Ik ben daar nooit meer weg gegaan en ben daardoor schrijver geworden.

Was mijn inzending aangekomen bij het grote reclamebureau, dan had ik een totaal ander leven gehad. Om te beginnen zonder Bibi en Sien natuurlijk. Ik had ook geen boeken gepubliceerd, maar wél de ambitie daar voor gehad. Ik was trouwens wel weer veel en veel rijker geweest. Maar ik weet niet of ik in de reclame gebleven zou zijn. Een vriend van mij heeft zijn goedbetaalde reclamebaan ooit aan de wilgen gehangen met de woorden ´ik wil niet dat er op mijn grafsteen komt te staan "Hier ligt Sylvester, die Pokon aan tien procent extra marktaandeel hielp"´. Killing.

Ik denk dus dat ik véél gelukkiger ben doordat inzending niet aan kwam - al weet je het nooit zeker. Was het niet Hank Williams die zong ´God´s greatest gifts are unanswered prayers´?

4 opmerkingen:

ted zei

Goeie quote van die Williams, zeg!

Eén van de beroemdste grafsteenteksten is natuurlijk die van de dichter Poot:

Hier ligt Poot.
Hij is dood.

Hier ligt... iene miene mutte...
de schrijver Jan Paul Schutten.

Hier ligt met zijn pies koud
de dichter Ted van Lieshout.

Jan Paul zei

Mijn favoriete grafsteentekst is van Spike Milligan:

´I told you I was ill.´

bibi zei

Eindelijk een stenen dak
hier ligt ...

Jan Paul zei

Mensen mensen wat een verdriet,
hier ligt de clown
uit Ben Cramer´s lied.