woensdag, februari 14, 2007

Het Fort van Sjaco (rectificatie)

Trouwe blogbezoekers kennen dit plaatje al. Precies een maand geleden schreef ik over het Fort van Sjaco. Maar nu de grote grap. Er ís geen Fort van Sjaco. En het is er nooit geweest. De historicus Thuijs onderzocht het verhaal van deze snode guit en kwam tot allerlei conclusies waardoor de bestaande geschiedenisboekjes alweer in de prullenbak kunnen. Het Fort van Sjaco bestond alleen in de duim van de schrijver Justus van Maurik. Die heeft er overigens nog heel wat meer bij verzonnen, wat allemaal in de geschiedenisboeken terecht is gekomen.

Arme mensen die in dit verhaal zijn getrapt en een dure gevelsteen hebben laten plaatsen op de Elandsgracht. Het was allemaal voor niets. Het blijft overigens een feit dat Sjaco een listige fielt was, al is zijn proces allerminst zuiver verlopen.

Zo verandert de geschiedenis nog elke dag. In de tijd dat ik mijn Amsterdamboek aan het schrijven ben, zijn er al heel wat oude mythen ontzenuwd door historici. Geen idee wat voor lijken er nog uit de kast komen. Maar ik hoop wel dat ze snel uit de kast komen, voordat mijn boek naar de drukker gaat.

4 opmerkingen:

ted zei

Ja, óf dat ze ín de kast blíjven, want anders moet je steeds veranderingen aanbrengen in je manuscript en kan het nóóit naar de drukker!

Thomas zei

Over lijken in de kast gesproken: gisteren las ik ineens dat Michiel de Ruyter helemaal niet Michiel de Ruyter heette! Zijn echte naam was Trouwhand en nam de legendarisch geworden naam pas op zijn 29e aan.

De Volkskrant: 'Michiel noemde zich vanaf 1636 De Ruyter. Die naam is door anderen aan Michiel gegeven en heeft niets van doen met zijn verleden als ruiter of dat van zijn familie. De naam verwijst naar ruiten of roven in de betekenis van vrijbuiter, zoals hij bekend stond. De naam kwam mede tot stand door zijn schip de Graeuwen Heynst. Dat werd in 1636 verdacht van piraterij.'

Jan Paul zei

Nooit geweten. En ik kom nog wel uit dezelfde stad als hij. Of blijkt dat nu ineens Schin op Geul te zijn in plaats van Vlissingen? Ik vind Trouwhand trouwens veel mooier.

Anoniem zei

Over Jaco en de zijnen is wel wat meer te vertellen dan allen het imaginaire Fort of het beruchte laddertje.
Ik hoop dat ieder er kennis van kan nemen als het na het proefschrift ook het boek uit komt.
Frans Thuijs