vrijdag, februari 02, 2007

Het bijna beste uit... (2b)


Weet u wat? We doen hem nog een keer over. Hier twee foto's van dezelfde man. We weten dat hij niet altijd de waarheid spreekt. Bij welke foto heeft u eerder het gevoel dat hij de waarheid spreekt als u uit beide foto's moest kiezen?

13 opmerkingen:

Ingrid zei

Er zijn geen tweede kansen voor een eerste indruk, toch?

Jan Paul zei

Nee. En zo mogen ook niet alletwee liegen. Al zou dat best het geval kunnen zijn.

Thomas zei

De Bush met het jasje is voor mijn gevoel betrouwbaarder.

Ingrid zei

Bush met jasje kijkt met fijngeknepen ogen en lippen als een beteuterd jongetje met straf. In de hoek ermee!
Hij kijkt trouwens nèt iets langs de camera, lijkt het. Maar de foto is te klein om het goed te zien.

Jan Paul zei

Tja. Ik vrees dat ik Miebeth op mijn dak krijg als ik dit experiment van het predikaat ‘wetenschappelijk’ voorzie. De uitslag is dan ook niet zoals ik hem verwacht had. Maar waar gaat het nou allemaal om?

Uit een onderzoek blijkt dat mensen die van rechts naar links kijkend gefilmd worden mínder betrouwbaar overkomen dan mensen die ‘van links naar rechts’ praten. Uit dit experimentje blijkt het omgekeerde, maar een wat groter opgezet onderzoek toonde aan dat er een significant verschil is.

Een journalist of cameraman kan de publieke opinie dus een klein beetje manipuleren met de hoek van waaruit iemand wordt gefilmd. Je favoriete politicus film je dan van rechts, de anderen van links.

In ‘Het NOS Jeugdjournaal’ ga ik hier voor de liefhebbers wat verder op in...

marieke zei

da's ook niet leuk.. ik moest afgelopen week bij een programma (waar niemand naar kijkt gelukkig) wat vertellen over de voorleesdagen en daar filmen ze alle gasten alleen van links.

Richard zei

de rechter!

Richard zei

O, ik ben een beetje laat geloof ik

Ingrid zei

Je steekproefpopulatie (lekker eigenwijze lezers en schrijvers) was vrees ik ook niet echt representatief. Maar ik snap wat je bedoelt: het links-rechts effect.
Overigens zijn er behoorlijk veel reagerenden die 'rechts!' roepen en zich mooi niet laten ompraten door mijn uitgebreide mening. Gelukkig maar!
Wat mij betreft is je opzet wel geslaagd. Ik ben erg benieuwd geworden naar je boek over het NOS journaal, dus het gaat zeker op mijn verlanglijst. Maar dan wil ik natuurlijk wel een gesigneerd exemplaar...

Ingrid zei

Marieke, misschien is dat programma waar je in zat nog te zien bij programmagemist.nl? Ik zou het graag bekijken, als ik wist om welk het ging.
(Je kunt het mij met een gerust hart verklappen, zoals je hebt kunnen lezen let ik toch op andere dingen dan van links-of-rechts-gefilmde-mensen.)

marieke zei

@ingrid: nee, niet via uitzendinggemist.nl, want het was niet bij de publieke omroep. Het was bij (schaamschaam) Talpa of Tien of hoe dat dan ook heet. Het was bij tijd voor 10 en daar kijken ca 7.000 mensen naar :)

en ja, je kan het terugkijken, maar dan moet je je wel (gratis, dat dan weer wel) registreren.

Ingrid zei

Op welke dag werd het uitgezonden Marieke?

marieke zei

woensdag!