vrijdag, februari 02, 2007

Het bijna beste uit... (2)


Hier volgt een experiment.

U ziet hier twee heren met een glimlach op hun gezicht. Als het goed is kent u ze niet. En als het goed is weet u niet dat ze een enorm zakelijk conflict hebben. De details daarvan zal ik u besparen. Maar hun meningen staan lijnrecht tegenover elkaar. Ze beschuldigen elkaar van flinke leugens. De foto's zijn genomen tijdens een interview. En nu is de vraag: puur afgaande op de foto's, wie spreekt er volgens u de waarheid?

(Wie Het NOS Jeugdjournaal heeft gelezen en weet waar dit experiment over gaat mag niet reageren)

12 opmerkingen:

Jan Paul zei

Ik tel tot drie en dan maken jullie allemaal jullie keuze.

Jan Paul zei

Een... twee... twee en een half... drie.

Ingrid zei

Leuk onderwerp!
Bij iemand die in de camera kijkt, zijn we eerder geneigd te denken dat die de waarheid spreekt. Maar de linkermeneer spert zijn ogen wel weer erg open. Dus het kan zijn dat hij dat expres doet, om geloofwaardig over te komen.
Op basis van foto's alleen is het eigenlijk moeilijk beoordelen of iemand liegt. De nonverbale tekens tijdens het praten vertellen ons meer (onrustig bewegen, veel het gezicht aanraken). (En dan zijn er nog de trainingen om die tekens in de hand te houden.)
Maar toch hebben we allerlei meningen over mensen, alleen gebaseerd op uiterlijk.
Hoog voorhoofd: slim. Donkere, doorgroeiende wenkbrauwen: een boef. Dicht bij elkaar staande ogen: achterbaks type. Rood haar: vurig. Of: heks.
Haarkleur van dames is trouwens niet alleen onderhevig aan mode, maar ook aan interpretatie-mode. De betekenis die eraan werd toegekend, verschilde nogal eens per eeuw.

Jan Paul zei

Het is ook niet de bedoeling om de zaak uitgebreid te beredeneren.

Het gaat om het gevoel. Bij wie denk je binnen één seconde: 'die komt geloofwaardig over en die niet...'?

Jan Paul zei

En trouwens voor iedereen op Ingrid na: ik héb al tot drie geteld. Gloeiende...

ted zei

Die ene meneer heeft een bril op, dus die is slim. Hij zit in zijn hemdsmouwen, dus hij werkt hard. Hij heeft een monitor op de achtergrond, dus hij wéét veel. Maar als ik met een van de twee moest trouwen, nam ik tóch die rechter.

Ingrid die braaf is zei

Sorry van dat beredeneren. Ik heb ooit eens veel boeken gelezen over fysionomie en nonverbale communicatie. Kan ik iedereen aanraden, want het is enorm leuk.

Nou, van Hermelien hier alsnog de eerste ingeving: de linker spreekt de waarheid. De rechter heeft diepliggende ogen en ziet er daarom stiekem uit. (is hij vast niet hoor)

Maar ik zou met geen van beiden willen trouwen. (hoewel, ik heb hun salarisstrookjes nog niet gezien, dus zeg nooit nooit. vrouwen zouden tenslotte moeten vallen op macht en geld)

Thomas zei

Ik vond binnen een seconde de rechterman (met het jasje) geloofwaardiger.

coen zei

Ben ook erg laat, maar ik zou ook zeggen de rechter.

Ingrid zei

Maar de linker heeft een das om!

marieke zei

ja maar die rechter is 'aantrekkelijker'

Richard zei

de linker!