maandag, februari 26, 2007

De TOF door Miebeth Zalfjes: 8 bijna-dood ervaringen

De verhalen zijn bekend. Een fel licht aan het eind van een tunnel. Ontmoetingen met overleden geliefden. Uittreding uit het lichaam. En vaak iemand die de bijna overledene ´terug stuurt´ en vertelt dat het zijn of haar tijd nog niet is. Honderden mensen uit compleet verschillende culturen hebben dezelfde beschrijving van hun ervaring. Dat kan geen toeval meer zijn.

´Zuurstoftekort in de hersenen´ zegt de wetenschap. Tja. Het is een feit dat mensen met bijna-dood ervaringen minder zuurstof in hun hersenen hebben. Maar dat verklaart weinig. Bovendien zijn er andere mysteries. Hoe komt het dat sommige mensen uitgebreide beschrijvingen van het dak van het ziekenhuis kunnen geven? Hoe komt het dat sommige mensen hele gesprekken van hun operatie hebben meegekregen? En hoe verklaar je de intense rust en vrede die veel bijna overledenen na hun ervaring hebben?

De wetenschap weet er nog bijna niets van. En daarom staat dit fenomeen op acht.

1 opmerking:

Xandra zei

Als er niets is na de dood, vind ik het wel mooi dat je lichaam en je geest er een mooie eindcue/ aftiteling van maken dan!
Die fim van je leven, dan dat je door een tunnel loopt en dat je er dan ook nog even je oma bij ziet (en het liefst nog je hond) die naar je zwaait...

mooi fenomeen! *sniff*