zaterdag, februari 24, 2007

De TOF door Miebeth: 10 hoe de geest het lichaam beïnvloedt

De medische wetenschap weet nog maar een fractie van de invloed die de geest heeft op ons lichaam. Alleen al over het placebo-effect vliegen de verschillende experts elkaar in de haren. Volgens sommigen zijn placebo´s het bewijs dat de menselijke geest elke kwaal kan genezen. Volgens anderen ligt het iets genuanceerder. En volgens weer anderen bestáát er niet eens een placebo-effect.
Hoe het ook zit, feit is dat de juiste mentale instelling jaarlijks voor duizenden medische wonderen zorgt. En daarom staat de lichaam&geestrelatie op 10 in de Toptien van Onverklaarbare Fenomenen.

14 opmerkingen:

ted zei

Het leven is het meest ingenieuze placebo van al. Je dénkt dat je leeft en dat gaat een hele poos goed, maar na verloop van tijd blijkt het toch niet te werken :-)

Dat de menselijke geest elke kwaal zou kunnen genezen, is een verschíjnsel van de kwaal! :-)

Xandra zei

Wat dacht je van de theorie betreffende waterkristallen van de Japanner Masaru Emoto!?
Het lichaam dat voor ongeveer 75% uit water bestaat reageert ook op positieve en negatieve energie. Dus als er veel negativiteit om je heen is, in wat voor vorm dan ook, werkt dat dus niet alleen op je psyche, maar heeft ook effect op je lichaam. Emoto toonde aan dat haat (bijvoorbeeld de woorden van Hitler) op een waterkristal zo'n uitwerking heeft dat deze vormloos is. Terwijl de kristallen die overgoten zijn met liefdevolle woorden of een gebed hebben mooie vormen en structuren...
Ik vind dit ook weer iets voor in het rijtje onverklaarbaar fenomenen...
Als alles trilling afgeeft, zou ik het mondiaal op positieve trillingen gooien. Via de radio???

Quote theorie: "Het extreme effect van negatieve woorden en emoties op waterkristallen is van groot belang voor healing en de dagelijkse welgesteldheid." Unquote

Lilli zei

Dat is een heel erg interessant onderzoek.

Net als compassie.

Jan Paul zei

Ik stuur Miebeth direct met een bataljon aan laboratoriumassistenten op Masaru Emoto af!

Miebeth Zalfjes zei

Rustig, rustig Jan Paul. Ik blijf lekker thuis. Masaru is een goede bekende in wetenschappelijke kringen. Of liever gezegd, een goede beruchte.

Masaru trekt regelmatig fel van leer tegen de reguliere wetenschap. Daarentegen is hij wel erg trots op zijn doctorstitel. Die verkreeg hij bij de Open International University for Alternative Medicine in Calcutta. De titel kost 350 dollar en kan binnen een jaar worden behaald. Je hoeft er niet eens voor naar India.

Jan Paul zei

Nou en, Miebeth. Als zijn experiment klopt, dan maakt dat allemaal niet uit.

Argumenten willen we zien. Wetenschappelijk graag.

Miebeth Zalfjes zei

Goed dan Jan Paul,

Het befaamde kristalexperiment werkt als volgt:

Schaaltjes met een bodempje water gaan de vriezer in. Drie uur later worden ze onder een microscoop bekeken. Door de warmte van het licht smelt het bovenste laagje, waardoor er zeshoekige kristallen ontstaan. Die worden gefotografeerd.

Gedestilleerd water laat normaal slechts een kleine hexagonale vorm zien, zonder enige versiering. Maar wat nu als we het ijs aan muziek bloot stellen? Dat levert interessante beelden op. Klassieke muziek zorgt voor kunstzinnige kristallen, hardrock zorgt voor gedeformeerde structuren. En het nummer Heartbreak Hotel van Elvis Presley leverde ooit zelfs een gebroken kristal op!

Hetzelfde gebeurt volgens Masaru met woorden. ´Satan´ levert gruwelijke kristallen op, waar ´engel´ prachtige structuren ontwikkelt. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Bach: mooie kristallen. Iron Maiden: lelijke.

Maar dan nu de wetenschappelijke kant.

Masaru laat een aantal foto´s maken (hij maakt ze niet zelf, want hij vindt het te koud. Het vriest in zijn laboratorium) en kiest er daarna een uit. Vervolgens bepaalt hij of de kristallen mooi zijn of niet. Hijzelf dus en niemand anders. Dat klinkt behoorlijk subjectief en dat is het ook.

Het zou pas wetenschappelijk interessant worden als je een rij ´hardrockijsjes´ naast ´Mozartijsjes´ zou leggen. Dan kan je een representatieve groep proefpersonen ´blind´ laten kiezen of de desbetreffende ijsjes volgens hen naar Mozart of metal hebben geluisterd.

Welnu, Masaru weigert dit experiment!

I rest my case.

Lilli zei

Is dat zo? Dat wist ik niet... Ik dacht dat hij juist enorm aan het doorbreken was binnen wetenschappelijke kringen met dit onderzoek.

Hebben jullie ook die film "what the bleep do we know" en deel 2 "down the rabbit hole" gezien? De populaire uitleg van de quantumfysica. Ben benieuwd wat Miebeth daar over te zeggen heeft!

Miebeth Zalfjes zei

Beste Lilli,

In 2004 won de film de 'Pigasus' Award. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door James Randi, de goochelaar die al eerder op dit blog bespoken is. Het is een prijs voor een uiting die de bizarste paranormale beweringen als feiten presenteerde. Vooral vanwege de uitspraak dat je over water kunt lopen, als je dit maar echt heel erg graag wilt en er in gelooft dat dit kan.

De hoofdpersoon van de film is Amanda, een dove fotografe. Haar leven neemt een positieve wending als zij de kristallen van Masaru heeft bewonderd. Wanneer zij de foto´s bekijkt zegt een man naast haar: 'If thoughts can do this to water, imagine what they can do to us!' Mensen bestaan immers ook voor een groot deel uit water.

De film bevat veel korte fragmenten van wetenschappers die hun opvattingen over ons universum verkondigen. Het zijn veelal wetenschappers met een dubieuze reputatie. Zoals
William Tiller, een fysicus die beweerde dat meditatie invloed heeft op de pH-waarde van water. Dat zou door de meditatie steeds op en neer gaan. Dit experiment is door verschillende onderzoekers herhaald – met medewerking van Tiller zelf. Er blijkt geen enkele fluctuatie meer waar te nemen.

Een andere expert is de fysicus John Hagelin, die als hoogleraar verbonden is aan de Maharishi University. Hagelin werd beroemd met zijn wetenschappelijke bewijs dat transcendente meditatie misdaadcijfers kan terugdringen. De fysicus Robert Park maakte later korte metten met dit ´bewijs´.

Zo is de film opgebouwd uit hele en halve onwaarheden van wetenschappers met een dubieuze reputatie en uit hun verband gerukte citaten van gerenommeerde wetenschappers.

James Randi heeft de filmmakers uitgedaagd om alle beweringen in zijn bijzijn hard te maken. Slaagt er ook maar één paranormaal experiment, dan krijgen zijn een miljoen dollar.

De filmmakers hebben zich nog niet gemeld. Wel hebben zij aan de film ruimschoots meer dan een miljoen dollar verdiend.

Lilli zei

Inderdaad mevrouw Zalfjes, u heeft uw huiswerk keurig gedaan. Ik weet niet of u de films zelf ook bekeken heeft maar ik kan u verzekeren dat het dubieuze niveau waar u over spreekt zeer helder naar voren komt.

Echter, de invloed van gedachten op ons mentale en fysiologische welzijn is al lang bewezen. U weet dit ongetwijfelt al lang, en anders is dit uw kans het te ontdekken. Heeft u wel eens gehoord van de neuroscientists Daniel Goleman en Paul Ekman? Zij hebben in de afgelopen ca. 4 jaar enorm interessant onderzoek gedaan naar neuroplasticiteit. Specifieker: de invloed van meditatie op onze hersenstructuren en hersenactivatie, gemeten met functional MRI en EEG scans. Leest u Goleman's boek "Destructive Emotions" eens voor een zeer leesbaar en uitgebreid overzicht van dit werk.

Xandra zei

Dus tegen een plant praten helpt dus toch niet!?????

Naahhhhhh.....

Miebeth ik vind je stukjes zeker interessant!!
En het is goed als er kritisch naar dingen gekeken wordt.
Ik denk overigens dat de waarheid ergens in het midden ligt.
Want ook in de wetenschappelijke wereld komen ze steeds tot onverklaarbare ontdekkingen... dus tsja... dan zit er niks anders op dan gewoon geloven wat er dicht bij je hart ligt.

Die foto's die Emoto plubiceert van de kristallen, zijn die dan ook fake?
Daar zie je namelijk wel goed het verschil op.


Ik kan het niet met harde bewijzen aantonen, behalve dan hoe ik me er zelf bij voel. Maar iedereen reageert sterker op iemand die een positieve vibe uitzendt dan een negatieve, daar loopt iedereen liever met een boog omheen. Omdat je dat voelt.. Je voelt of iemand iets slechts in de zin heeft, je voelt het aan je 'water' haha zeggen ze toch?

Jan Paul zei

Dat meditatie voor onvoorstelbare effecten zorgt ervaar ik zelf ook, Lilli. Problemen waar ik soms dagen mee worstel kunnen met een kwartiertje mediteren opgelost worden. Bovendien word ik van mediteren veel en veel creatiever.

Ik laat Miebeth meteen op het boek duiken. Klinkt als een mooi blogonderwerp.

Xandra, ik denk ook dat de waarheid in het midden ligt. Zelf ben ik al heel snel geneigd om dingen te geloven. Gelukkig kan ik Miebeth er dan op af sturen om de andere kant van het verhaal te laten zien.

Als het gaat om paranormale zaken, dan ben ik een totaal gespleten persoonlijkheid. In normale zaken ben ik een stuk beter. Hoewel, ik schijn zakelijk gezien niet de slimste te zijn...

Xandra zei

Nee Xandra, dat chocolaatje vind je niet lekker...
Hmm ruikt erg erg lekker...

Nee dat chocolaatje ga jij niet opeten...
ik ga dat chocolaatje zo in mijn mond stoppen

Nee NEe NEE!
Ja, JAAA JAAAAAA


HAP!


kijkt naar lijf....


yup.. beinvloedt zeker!

Miebeth Zalfjes zei

Ja, Xandra en de wetenschap zou de wetenschap niet zijn als we daar geen prachtige term voor hadden bedacht: cognitieve dissonantie: het één denken en het ander doen. Of het één denken én het ander denken.