donderdag, februari 22, 2007

De ster uit het verleden: The Fonz

Jaha, daar istie dan: Henry Franklin Winkler, alias Arthur Fonzarelli aka ´The Fonz´. De enige man ter wereld die vijandige situaties wist op te lossen met goed zittend haar en ´inner coolness´. Of anders gewoon door zijn armen half te spreiden en ´Eeey´ te roepen. Nou ja, dat was dan allemaal niet echt hè. Dat was in de serie ´Happy Days´. In het echt heeft hij vele diploma´s, waaronder een doctorstitel in Hebreeuwse taalkunde. The Fonz is namelijk een kind van uit Duitsland gevluchte joden.

Happy Days werd uitgezonden van 1974 tot 1984. Maar wat deed Henry Winkler daarna? Hij werd producer. Zijn eerste film was de Americaanse versie van A Christmas Carol: An American Christmas Carol. Bij ons geldt de Britse versie met Albert Finney als dé klassieker, in de VS geldt dat voor de versie van Winkler. Hij zelf speelde Scrooge. Daarna volgden vele series waarvan bij ons eigenlijk alleen MacGyver (zie foto) echt bekend is geworden. Van series stapte hij over naar films. Ook dit waren vooral films voor de Amerikaanse markt, met hoofdrolspelers als Burt Reynolds en Billy Cristal.

In de jaren ´90 begon het acteren toch weer te kriebelen. Vanaf dat moment had hij (gast)rollen in tientallen verschillende films en series. Maar ook weer vooral series die aan de andere kant van de oceaan een succes waren. Kortom, eigenlijk is Henry Winkler nog steeds een ster uit het heden, maar dan moet je wel in Amerika wonen.

En ja, Lilly had gelijk. Hij heeft een asymmetrisch gezicht, ook wel bekend als het Julio Iglesias-syndroom. Op deze foto is dat iets beter te zien. Maar op alle publiciteitsfoto´s is hij van links gefotografeerd of bevindt de rechterkant van zijn gezicht zich in de schaduw.

2 opmerkingen:

Lilli zei

hihi ;-).

Ik kan het niet helpen, ik zie zo'n typische amerikaanse smile, en dan krijg ik allerlei vooroordelen die gewoon in mijn hoofd omhoog borrelen. En dat is zo overwhelming dat ik dan de rest minder goed meekrijg.

Is daar een pilletje voor?

Anyway, ik lees het nog een keer.

bibi zei

Ohhhh die bedoel je. Ik denk altijd dat ik nooit iets heb gezien behalve Polly het paard, maar nu weet ik het weer. Ik was nooit onder de indruk, alleen van Polly dan en Ad Visser.