dinsdag, januari 09, 2007

Regenboog

Een leuk klein ´wondertje´ dit keer. Enkele jaren geleden overleed mijn tante in Canada. Vlak na de begrafenis kwam de onvermijdelijke vraag van de kleinkinderen: ´Waar is oma nu?´ Omdat er op dat moment een mooie regenboog aan de hemel stond, antwoordde mijn nichtje: ´Die is in de hemel. En weet je? Elke keer als er een regenboog aan de hemel staat, dan is ze bij je.´ Dat vonden de kinderen een goed antwoord. En zo werd de regenboog synoniem voor mijn tante in de hemel.

Tijdens Thanksgiving afgelopen jaar was de hele familie bij elkaar. En uiteraard kwam oma weer ter sprake. Precies op dat moment verscheen er totaal onverwacht weer een regenboog aan de hemel. Geen gewone, maar een omgekeerde. In de vorm van een lach.

16 opmerkingen:

Jan Paul zei

Ja snotter maar!

ted zei

Geen tijd voor gesnotter. Wij willen een wetenschappelijke verklaring voor die omgekeerde regenboog! Of betreft het hier een wonder?
:-)

ted zei

O, dat doet me denken. Als bij ons de maan schijnt zie je een halve staande sikkel. Op minaretten zie je vaak een liggende sikkel. Ik dacht dat dat was om de constructie steviger te maken, maar toen ik een jaar geleden in Dubai was, zag ik dat de maan daar daadwerkelijk als een líggende sikkel aan de hemel staat. Hoe kan dat nou? Nou?

Jan Paul zei

Een omgekeerde regenboog is een zeldzaam, maar niet ongewoon verschijnsel. Het is een deel van een kring om de zon, die door waterdamp of ijskristallen in de lucht wordt gevormd. Ik heb er vorig jaar zelf ook een gezien. Zo rond Thanksgiving Day, zit ik mij nu ineens te bedenken...

En nou wordt er gloeiende gloeiende gesnotterd!

marieke zei

Mag ik er nog een klein wondertje toevoegen... het is waarschijnlijk geen wonder, maar wel mooi. Vorig jaar is mijn opa overleden. Hij was erg dol op mijn kleine neefje en dat was wederzijds. Na opa's overlijden vond mijn neefje regelmatig 's morgens een lieveheersbeestje in zijn kamer. Die kwam van opa, vertelde hij zijn vader en moeder. Vervolgens vroegen mijn moeder en ik of hij niet aan opa kon vragen ons er ook een te sturen. En sinds die tijd vinden ook mijn moeder en ik regelmatig een lieveheersbeestje op ons nachtkastje.

marieke zei

snotterdesnotter (op verzoek)

Ingrid zei

Wat bijzonder dat anderen dit ook hebben gezien! Die glimlach-regenboog fotografeerden vrienden van mij ook eens, toen ze het over een (ook door mij zeer) geliefde overledene hadden. Vergelijkbare zaken als in jouw verhaal heb ik zelf ook meegemaakt. Toeval? Ik vind het fijn om te geloven van niet. Ik wil ook best even snotteren.

Ingrid zei

Toen ik mijn comment postte, stond Mariekes verhaal er nog niet. Dus het is geheel een reactie op het verhaal van Jan Paul.

Maar wat een mooi verhaal Marieke! Mirjam van de groep Twarres heeft er zelfs een liedje over geschreven, dat heet "Ladybird". Het gaat over haar overleden vader, die haar lieveheersbeestjes stuurde.
Vergelijkbare dingen heb ik gehoord over vlinders.
Ik blijf me verwonderen hoe in een wereld vol techniek nog niemand een telefoonlijntje naar het hiernamaals heeft kunnen aanleggen. Daar hebben we dus blijkbaar regenbogen, lieveheersbeestjes en vlinders voor. Ook mooi. Voor wie er oog voor heeft. Dan kun je elke dag wonderen zien!

Vaak vind ik het trouwens 't leukst om er mijn eigen betekenis aan te geven. Net zoals de truc van een illusionist niet leuk meer is, als je weet wat er echt achter zit, wil ik eigenlijk geen logische verklaring. Het mysterie is mooier. Hoewel je toch blijft zoeken! Dat is dan weer het dubbele. Hebben jullie dat ook?

ted zei

Ik kan het niet laten: mijn boekje "Weggedaantje Stippelmuis", dat over een muisje gaat dat uit een verkeerd ei is geboren, sterft en dan opstijgt als lieveheersbeestje, is al meer dan tien jaar niet meer verkrijgbaar. Zucht. Wat jammer toch. Het sluit hier zo mooi bij aan.

Jan Paul zei

Marieke, je opa was eergisteren verdwaald! Hij zat bij ons in de badkamer. Ik zal hem de volgende keer de weg naar Brabant uitleggen.

Ted, ik heb geen idee hoe dat zit met die sikkel. Misschien de stand van de maan vanuit die hoek van de aarde. Waar is Miebeth als je ´r nodig hebt...

Ingrid, je hebt gelijk. Maar toch móét ik weten hoe het zit. Eergisteren belden honderden mensen opgewonden naar de sterrenwacht in Zeeland. Er was een gigantische lichtgevende zuil hoog in de lucht te zien. Wat was het? Het was een weerspiegeling in de lucht van een metershoge steekvlam uit een schoorsteenpijp. Jammer.

Edward van de Vendel zei

Ik zit dit snotterloos maar totaal vergenoegd te lezen. Jan Paul, een omgkeerde regenboog! Jij bent een gulle gever. Ik had er nog nooit van gehoord, en jij brengt het aan in mij. Plus verklaring. Plus verdwaalde Marieke-opa. Leve jij.

Ingrid zei

Ja, dat van die liggende sikkel heeft inderdaad met de plek op de aarde en de stand van de maan en zon te maken. Je ziet het ook in de sterrenbeelden. Ik ga het bij mijn lief (amateur-astronoom) even precies navragen en zal dan een samenvattinkje (van zijn ongetwijfeld boeiende maar meestal lange verklaring, tja, leraar hè) posten.

Of kijk even of Miebeth al terug is van haar lunch met Marieke...

O, Ted, kan ik dat boekje niet nabestellen bij je? Het lijkt me een prachtverhaal.

Jan Paul: ik herken het, ik blijf ook zoeken. Vaak tegen beter weten in. Want een wonder is geen wonder meer zonder mysterie.

ted zei

Helaas, Ingrid. Ik heb het zelfs niet in mijn archief! Er is al jaren sprake van dat Leopold het miniboekje opnieuw gaat uitbrengen, in kleur ditmaal, maar het komt er almaar niet van. Heel jammer!
Ik ben benieuwd naar de uitleg van de halve sikkel, want ik snap het niet. Ik was ook op het zuidelijke Curacao en daar had je ook een staande sikkelmaan.

marieke zei

@jan paul dat lieveheersbeestje is niet mijn opa, maar een berichtje van mijn opa (volgens mijn neefje) en dat betekent dus dat mijn opa jullie lief vindt... nou, da's toch goed om te weten, mocht er een hiernamaals zijn en je komt hem daar tegen.
PS ik hoor bar weinig van miebeth inzake onze lunchafspraak...

Ingrid zei

Ted, eindelijk je langverwachte uitleg over de liggende maansikkel in Dubai. (Met dank aan mijn lief, die de bij-zon van Jan Paul ook prachtig vond.)

Het verlichte deel van de maan wijst naar de (ondergegane) zon. Als de zon in de tropen recht over ons heen gaat, gaat hij ook rechtstandig onder en zie je de maan dus verlicht vanaf de onderkant. Zoals in Dubai gebeurde.

Hou wel rekening met de seizoenen en de bijbehorende kanteling (en daarmee de beweging van de zon tussen de keerkringen).

Is dit een antwoord op je vraag, Ted? En verklaart dit voor jou ook waarom je in Curaçao de maan wel op zijn puntje zag staan?

(Dat wat ik over die sterrenbeelden schreef, dat klopt trouwens niet helemaal. Althans, het heeft niks met de maan-uitleg te maken. Er op doorgaan voert nu te ver.)

ted zei

Ik snap 'm. Thanx!