vrijdag, januari 26, 2007

Opzij KITT


Hierboven ziet u Stanley. Stanley is een race-auto, maar geen gewone. Stanley is onbemand. Hij wordt ook niet radiografisch bestuurd. Hij is volkomen auto-noom, excusez le jeu de mots.
Stanley is de winnaar van de Darpa Urban Challenge, een race van 200 kilometer over een gesimuleerd stedelijk circuit. Dat betekende een honderdtal scherpe bochten, een aantal tunnels en een smalle richel langs een ravijn alvorens de auto onder het spandoek door mocht rijden. Alleen overstekende voetgangers en verkeerslichten ontbraken. Stanley deed er ongeveer zeven uur over. Het jaar daarvoor finishte geen enkele deelnemer, terwijl het parcours makkelijker was.
Voor 2007 is er een nieuw circuit gemaakt, met verkeersborden en stoplichten én overige verkeersdeelnemers, zoals andere auto´s en voetgangers. Bovendien moet de auto zich aan alle verkeersregels houden. Dat parcours is een kleine honderd kilometer lang en moet binnen zes uur afgelegd worden.

U begrijpt waar dit uiteindelijk toe moet leiden: autobots. Auto´s die ons veiliger dan wij ooit zelf zouden kunnen van A naar B brengen. De techniek is er al. De auto´s rijden alleen nog vrij langzaam. Maar als de ontwikkeling bij deze robots net zo snel gaat als bij computers - en waarom zou dat niet zo zijn? - dan maken we binnen niet al te lange tijd de eerste chauffeurloze auto´s mee.

Miebeth Zalfjes

Geen opmerkingen: