zondag, januari 07, 2007

Morfogenetische velden (Miebeth Zalfjes)

Als Hanna Tokkie of Prinses Irene u vertellen dat er een soort collectief geheugen in de ruimte zweeft, waar wij allemaal vrijelijk uit kunnen putten, dan denkt u daar ongetwijfeld het uwe van. Maar wat nou als een briljante hoogleraar deze stelling verkondigt?

Die hoogleraar is uiteraard Rupert Sheldrake (zie twee posts hieronder). En de wetenschap worstelt nog steeds met de vraag of hij een briljante wetenschapper is of een briljante oplichter.

Sheldrake stelt dat ons geheugen niet alleen in ons hoofd zit, maar ook in morfogenetische velden om ons heen. In die velden zit enorm veel kennis waar wij uit kunnen putten. Iemand die de puzzel uit de NRC Next om negen uur oplost, put daarbij uit de kennis die is opgedaan door mensen die de puzzel voor hem deden. Als roodborstjes in Engeland een trucje hebben ontdekt waardoor ze de flessen melk open kunnen maken, dan profiteren vogels in andere landen met soortgelijke melkflessen daarvan. In no time hebben die het trucje ook onder de knie. Zonder dat ze hebben afgekeken van de andere vogels. Sheldrake zegt hier vele bewijzen voor gevonden te hebben.

Sterker nog, op zijn site heeft hij talloze experimenten die u zelf kunt uitvoeren. De resultaten mag u naar hem opsturen. En wat blijkt? We hebben wel degelijk elemantaire telepathische gaven. We kunnen nog geen hele brieven en gedichten telepathisch naar elkaar doorseinen, maar we scoren hoger op telepathische tests dan zuiver statistisch mogelijk is.

Onzin. Beweren vele wetenschappers. De tests deugen niet. In sommige kringen wordt zelfs behoorlijk lacherig over hem gedaan. Toch zijn er behoorlijk wat mensen in de wetenschap die Sheldrake niet helemaal voor gek verklaren. Wat denkt u?

Miebeth Zalfjes
Wetenschappeljk medewerker

2 opmerkingen:

bibi de dierenvriend zei

Miebeth, als je echt iets van dieren weet dan weet je ook dat het geen roodborstjes waren die de melkdopjes doorpikten, maar mezen.

ted zei

Kóólmezen, want pímpelmezen nemen alleen de flessen die door de slijter aan huis gebracht worden.