zondag, januari 14, 2007

Montezuma´s revenge

Onze voorraad Nieuw Amsterdam chocolaatjes slinkt gestaag. Sinds ik vorig jaar een boek over chocola maakte voor Côte d´Or, kan ik geen chocola meer eten zonder aan het bijzondere verhaal van Quetzalcoatl te denken.

Quetzalcoatl was een legendarische koning in het huidige Mexico. Hij leefde zo rond 900. Niemand weet meer precies wat de reden was, maar aan het eind van zijn carrière moest hij vluchten vanwege politieke opstanden. Volgens de Azteekse astrologen zou hij eeuwen later als god weer terugkeren om zijn troon op te eisen. Hij zou dan een blank gezicht hebben met een baard, en hij zou koninklijke kleren dragen. De astrologen hadden er ook een jaartal bij: 1519. Opmerkelijk was dat de Azteken nog nooit een blanke hadden gezien. Columbus kwam pas in 1492.

De Azteken hebben vier eeuwen moeten wachten, maar exact in het jaar 1519 zette een blanke man, met een baard, in een koninklijk conquistadores uniform voet aan wal aan de kust van Mexico. De toenmalige koning, Montezuma, wist meteen dat deze man de reïncarnatie van Quetzalcoatl moest zijn. De ´nieuwe Quetzalcoatl´ werd overladen met geschenken en als een god vereerd.

Die god was in werkelijkheid de Spaanse conquistador Hernan Cortez. Hij wist al snel wat er aan de hand was en gedroeg zich als een koning. Hij liet zich in de watten leggen en bracht ook wat ´veranderingetjes´ aan. Overal moesten christelijke symbolen verschijnen. Cortez wist dat hij vroeg of laat door de mand zou vallen. Daarom besloot hij de Azteken voor te zijn. Hij liet Montezuma arresteren en verraste de Azteken met een bloederige veldslag. De lul.

Montezuma werd later door zijn eigen volk belaagd. Hij stierf aan zijn verwondingen. Maar toen kwam zijn wraak. In de Nieuwe Wereld heerste een bacterie waar de Azteken heel goed tegen konden, maar de Europeanen niet. Zonder uitzondering kregen alle Spanjaarden daarop een ernstige buikgriep. Dat was Montezuma´s revenge.

6 opmerkingen:

Jan Paul zei

O ja, wat heeft dit met chocolade te maken? Het was Cortez die de cacaoboon populair maakte in Europa.

marieke zei

Hoe een eikel van een vent toch een held kan zijn. Lang leve Cortez! Lang leve chocola, mijn enige echte verslaving!

Jan Paul zei

Ja, in Spanje is het ook nog steeds een grote held. Net zoals bij ons J.P Coen en zijn collega´s nog steeds gebruikt worden voor straatnamen - of tunnels waar vaak files staan. Dat waren net zulke schelmen, om het maar in hun eigen taalgebruik te formuleren.

Ikke zei

Was het niet zo, dat Montezuma de spanjaarden nachtschade planten mee naar europa gaf, en dat hij wist dat deze planten giftig waren?

Is het niet zo dat we nu nog deze giftige planten eten, zoals de aardappel, paprika en tomaat?

En dat we nog altijd niet aan die bactieeren /schimmels gewend zijn geraakt?

Zomaar een hersenspinsel van mij

Anoniem zei

Even iets rechtzetten:

Quetzalcoatl is geen
gevluchte koning of heerser maar de gevederde slangen god. Een godheid van de azteken die door zijn tweeling broer Tezcatlipoca weggevlucht is uit Tollan waar hij over heerste en waar de Azteken hem vereerden (de enige god waar geen bloed en mensenoffers aan verleend werd).

Daarnaast is het volgens de legende dat Tezcatlipoca Quetzalcoatl in zijn rokende spiegel liet kijken via een list om de toekomst van zijn tweelingbroer te voorspellen. Quetzalquatl zag een blanke man met een witte baard als zijn toekomst.

Montezuma dacht dat Cortez dus die Quetzalquatl zou zijn...maar hebben spanjaarden witte baarden? Of was het Sinterklaas?

Maar...of dit verhaal ook echt is...wie zal het zeggen...

Jan Paul zei

Not quite. De god Quetzlcoatl is naar alle waarschijnlijkheid gebaseerd op een gelijknamige koning uit de Azteekse oudheid.