maandag, januari 29, 2007

Je echte leeftijd

Vorige week schreef ik er al over, maar dit keer ga ik er wat dieper op in: ik denk dat iedereen twee leeftijden heeft. Namelijk je echte leeftijd en je vaste leeftijd. Je vaste leeftijd is een leeftijd die je altijd houdt, hoe oud je ook wordt. Bij schrijvers van kinderboeken is die vaste leeftijd vaak heel jong.

Het mooiste voorbeeld is Frank Groothof. Hij wordt over twee weken zestig, maar is heel duidelijk altijd een kind gebleven. Acht jaar oud, schat ik. Maar er zijn er meer.
Annie M.G. Schmidt: zeven.
Dick Bruna: vier.
Max Velthuijs: vijf.
Bibi Dumon Tak: zeven.
Ted van Lieshout: lastig... soms elf, soms dertien.
Daan Remmerts de Vries: veertien.
De standaarddeviatie is een jaar naar boven of beneden.

Die vaste leeftijd zorgt er voor dat ze zich heel goed kunnen inleven in de wereld van een kind. Wat Bruna en Velthuijs gedaan hebben zou ik nooit kunnen. En dan heb ik het alleen al over hun schrijversvaardigheden.

Het is overigens geen wet van ´meten en persen´. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo denk ik dat Guus Kuijer altijd volwassen is geweest. Edward van de Vendel schat ik op achttien. Nee negentien. Je hoeft dus niet per se ´jong´ te zijn om goede kinderboeken te schrijven.

Zelf ben ik twaalf. En daarom mag ik de post die hierna komt gewoon schrijven...

9 opmerkingen:

ted zei

Van Annie is natuurlijk de titel: "Altijd 8 gebleven".

Kan het ook andersom? Ik heb wel eens het idee dat ik als kind al 80 was. - Ja, klopt, ik heb er altijd waanzinnig goed uitgezien voor mijn leeftijd, ja.

Jan Paul zei

Misschien heb je dan drie leeftijden...

marieke zei

hmmm en ze schatten mij altijd ouder... ook niet echt gunstig... ik wil ook een leeftijd of 3 hebben. Lijkt me handig, kan je het aanpassen al naar gelang de situatie.

Jan Paul zei

Komt door die wijsheid en autoriteit die je uitstraalt, Marieke. Maar wat zou jouw vaste leeftijd zijn? Ik weet het niet.

ted zei

Wie is dat schattige knaapje in zijn witte kostuum en met die rozenkrans eigenlijk? Ben jíj dat Jan Paul?

ted zei

Mooie, merkwaardige foto trouwens, met die linkerhelft van een jongetjesgezicht en de rechtergezichtshelft van een grotere knul. - Nee, volgens mij ben jij dat niet.

Jan Paul zei

Nee, bovendien ben ik gereformeerd opgevoed. Zonder rozenkrans dus. Ik leek er wel een beetje op trouwens. De foto is van Bobby Neel Adams (www.bobbyneeladams.com). Ik vind zijn werk wel leuk. Sommige foto´s zijn heel luguber terwijl er in feite niets mee aan de hand is. Hij heeft ook duoportretten van stellen. Dat is ook interessant.

bibi zei

Hoe kom je nou weer bij zeven? Ik vind eerder 11. Maar misschien dat jij het beter weet.

Marieke zei

Nou bibi, ik denk dat jan paul gelijk heeft. Absoluut jaartje of zeven! En mijn echte leeftijd? Geen idee, kan erg wisselen. Van sommige dingen kan ik me weer helemaal kind voelen (Jaartje of 10/12) maar soms voel ik me ook jaren ouder :) En die wijsheid en autoriteit die ik uit zou stralen dat is gewoon mijn standaard blufblik.