donderdag, januari 04, 2007

Ik geloof dat... maar heb geen bewijs

Een paar weken geleden kreeg ik van Edward van de Vendel het boek ´Ik geloof dat... maar heb geen bewijs´. Allerlei denkers en wetenschappers schrijven daarin over sterke vermoedens die ze hebben, maar waar ze geen bewijs voor hebben. Niet intrigerend, zoals de Volkrant op het omslag liegt, maar wel erg leuk.

In het kader van het wonderthema op dit blog haal ik hier de hoogleraar Randolph Nesse aan die stelt: ´Ik ben er behoorlijk zeker van dat mensen een selectief voordeel verwerven door te geloven in dingen die ze niet kunnen bewijzen´. In een (door mij) sterk afgesneden bocht zegt hij dat mensen die wel eens in onjuiste overtuigingen geloven meer succes hebben dan mensen die eerst bewijs voor iets willen hebben en dan pas daarnaar handelen. Hij heeft er wel een onderbouwing voor, maar nog geen bewijs. Het heeft met speltheorie en trial en error te maken. Ik zal het u besparen.

Gelooft u dus in (sommige) wonderen, dan heeft u een evolutionair voordeel. Dat is toch fijn om te weten. Maar... gelooft u wel in wonderen? Of denkt u dat alles logisch te verklaren is?

16 opmerkingen:

Maurice zei

Ik heb stapels bewijzen dat de klusjesman het gedaan heeft, maar niemand gelooft mij. Dat is pas erg.

ted zei

Alles is logisch te verklaren, maar niet met de menselijke logica.

Jan Paul zei

Daar gaat Miebeth het nou juist morgen over hebben.

Jan Paul zei

Trouwens. Ik geloof, maar kan niet bewijzen dat mensen die in wonderen geloven nét iets leuker zijn dan mensen die in niets geloven. Mensen die alles zeker weten zijn daarentegen weer een stuk minder leuk.

ted zei

Dat is waar. Mensen die met zijn allen geloven, bijvoorbeeld in wonderen, hebben het vaak gezellig met elkaar. Mensen die nergens in geloven, zoeken elkaar niet op, en zeker niet in de kerkgemeente. Mensen die helemaal in hun ééntje geloven, worden niet zelden gebracht naar het gesticht.

Miebeth Zalfjes zei

De mate van goedgelovigheid kun je overigens niet zelf bepalen. Het heeft te maken met je frontaalkwab in je hersenen. Daar zit een bepaald circuit dat bepaalt of je dingen sneller of minder snel gelooft.

Jan Paul zei

Dank je Miebeth.

marieke zei

Ik geloof in heel veel dingen. Waaronder toch ook nog steeds wel in Sinterklaas, de echte dan he... Dat is degene die je op tv ziet (o, doet me denken aan gelukmomentje, dat kan ik straks nog bij bibi kwijt op blog van edward).

Jan Paul zegt dat mensen die alles zeker weten een stuk minder leuk zijn. Dat is waar. Ik ben ook een stuk minder leuk op het moment dat ik zeker weet dat ik gelijk heb en de rest niet. Vindt de rest tenminste.

Ik geloof dat ik toe ben aan een sessie met Miebeth. Kan ik via jou een afspraak maken, Jan Paul?

Lilli zei

Ik geloof ook dat als je ergens in gelooft je dat ook sneller vindt. Bijvoorbeeld wanneer je onderzoek doet. Als je ergens in gelooft voor dat je het onderzoekt en je hebt daar een -voor jou- geloofwaardige onderbouwing voor, dan vind je ook sneller waar je in geloofde. Helaas heb ik dit nog niet empirisch bewezen... maar ik ben er wel vrij zeker van... heft het leuke nu het minder leuke in mij op omdat ik er ondanks mijn zekerheid toch in geloof?

Miebeth Zalfjes zei

Wat dacht je van een keertje lunchen, Marieke?

marieke zei

he miebeth, dat vind ik nou een goed plan! Verheug me nu al op het persoonlijk onderhoud.

Jan Paul zei

Lilli, in één van de bijdragen in het boek staat dat wetenschappers vaker naar hun gevoel moeten luisteren. Als ze een sterk vermoeden hebben over een bepaalde theorie, dan blijkt dat vermoeden vaak achteraf waar te zijn. Ze moeten dus eerder naar hun instinct luisteren dan wetenschappelijk verantwoord is.

Lilli zei

Jan Paul, dat vraag ik me toch wel af... Is het niet eerder zo dat ze zo'n sterk vermoeden hebben over die theorie dat ze vinden wat ze willen vinden omdat ze het zorgen dat ze vinden wat ze denken te moeten vinden?

Wonderlijk volk, die wetenschappers...

Jan Paul zei

Lilli, morgen gaat Miebeth het over Rupert Sheldrake hebben. Dat is een wetenschapper die precies vindt wat hij wil vinden, ook al vinden alle andere wetenschappers van niet.

Dat doet mij denken aan een flauw grapje:

Loopt er een Belg door de woestijn, vindt-ie een kameel. Vindt de kameel van niet.

Lilli zei

Ik zit al uren op een goede flauwe mop te broeden! Maar ik geef op... ik kan het niet, nou ja, ik kan het wel, maar alleen als ik stoned ben. En dan lach ik te vroeg, of vergeet ik de clue. Sorry JP, ik wil wel, echt, maar er komt gewoon niks!

Jan Paul zei

Ik vind Hans Teeuwens imitatie van een heel luie straatmuzikant wel leuk:

Tralalala. Geld.