woensdag, januari 10, 2007

Great ball of Fire

Het is 29 april 1664. In Amsterdam is het nog druk op straat. Het was een mooie warme dag en nu is het nog een beetje licht. Maar plotseling wordt de stad opgeschrikt door een enorme vuurbal die heel langzaam op de stad af komt. Ook van ver buiten de stad is de bal te zien. Iedereen is doodsbang. Als de vuurbal op de huizen terecht komt, dan vliegt de hele stad in brand. Dat is zeker. Maar wat is het? Het licht is enorm fel. Het verlicht de hele stad. Een komeet of asteroïde kan het niet zijn. Daarvoor is hij te dichtbij en te langzaam. En er zijn duidelijk vlammen te zien in het bleke, heldere licht. Gelukkig landt de vuurbol niet in de stad, maar een eind verderop. In het veld of in het IJ, dat is niet goed te zien. Ze zoeken nog naar sporen en overblijfselen, maar vinden niets.

Volgens de Amsterdammers is het een teken van onheil. En ze krijgen gelijk. Alleen al aan de pest sterven 24.148 mensen dat jaar. Maar tot op de dag van vandaag weet niemend wat voor verschijnsel het kon zijn...

5 opmerkingen:

Ingrid zei

En het was geen bolbliksem?
Mooie foto trouwens!

Thomas zei

Zelfs wetenschappelijk medewerkster Miebeth heeft geen vermoeden...? Ze heeft een reputatie hoog te houden!

Jan Paul zei

Ja Miebeth. Waar ben je nou, met je praatjes?

Miebeth Zalfjes zei

De wetenschap ontleent zijn bestaansrecht aan het feit dat we niet zomaar in de rondte gissen, maar dat we juist eerst onderzoek doen en dan pas met gefundeerde conclusies komen.

In dit geval kan dat niet meer, omdat we zo´n 443 jaar te laat zijn. Overigens staat het incident niet op zich. Een jaar daarvoor had zich iets soortgelijks voorgedaan. Ook in Amsterdam. Maar wereldwijd zijn er meerdere van dit soort waarnemingen geweest. Twee jaar geleden bijvoorbeeld in India.

Aangezien het schouwspel enkele minuten duurt is er nooit genoeg tijd om er een wetenschapper op af te sturen. Foto´s zijn er ook niet of nauwelijks.

Wellicht ontsnapte er aardgas uit de veenlagen rond de stad. Dat gas zou door vuur of bliksem aangestoken kunnen zijn. Het is alleen onmogelijk dat een gasbol minutenlang brandt. Er ontstaat dan eerder een korte hevige explosie.

Misschien vatte een licht materiaal, zoals zeil, vlam. Het stijgt dan op als het brandt. Maar zo groot? En zo lang?

Het blijft dus een mysterie, wetenschappelijk gezien.

ted zei

In dit geval gaat het duidelijk om een wonder. Jullie zien dat gezicht op deze foto toch wel? Die neus met neusgaten met die mond eronder en dat ene linkeroog?