woensdag, januari 10, 2007

De ster uit het verleden: Dame Edna Everage

Ineens was ze er Dame Edna. En ineens was ze ook weer weg. Tenminste, dat lijkt voor óns zo. Want in werkelijkheid speelde acteur Barry Humphreys de rol van Dame Edna al sinds 1955. Niet op televisie, maar in het theater. Toen heette ze trouwens nog gewoon Mrs Norm Everage. Pas sinds ze in 1972 door de Australische premier geridderd is heet ze Dame Edna. In al die jaren had ze naast haar theaterprogramma ook diverse rollen in series en films. Ze had zelfs een rolletje in de Beatles film Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Pas vanaf de jaren tachtig was ze in Nederland te zien.
Dat ze ineens was verdwenen klopt overigens ook niet. Ze heeft het theater verruild voor de televisie. Daardoor was ze voor ons uit beeld. Alleen heel soms had ze nog een cameo, zoals in Ally McBeal.
In de Engelstalige roddelbladen is ze sowieso nooit weggeweest. Met name Amerikanen hadden nogal wat moeite met haar satirische humor, en daarom is ze enkele malen uitgemaakt voor racist. Zelf zegt ze daar over: "Wat een onzin. Ik hou van álle mensen, in elke kleur. Vooral van blanken. Ja echt! Zelfs van katholieken!"
Er is trouwens goed nieuws voor iedereen die haar weer "hello possums" wil horen zeggen. Ze komt dit jaar weer met een nieuwe televisieshow.

2 opmerkingen:

ted zei

Maar leeft Madge the Badge nog?

Jan Paul zei

Ze leeft nog en is 99 jaar oud!