zondag, januari 28, 2007

De robots zijn onder ons

Hierboven ziet u de voetbalwedstrijd Asimo-Asimo. Wie won kan ik niet zeggen (ik denk Asimo), maar ik weet wel dat het een leuk wedstrijd was.

Bij robots denken we vaak aan dit soort apparaten: mensachtige elektronische poppetjes. Maar de wetenschap denkt er genuanceerder over. Zo moet een robot:

A: een fysieke structuur hebben die met spieren te vergelijken is. Want een robot moet voorwerpen kunnen verplaatsen.
B: een geraamte hebben. Dit geraamte bepaalt wat de robot allemaal kan tillen of uitvoeren.
C: een ´brein´ hebben. Het principe van een robot is dat hij dingen uit zichzelf verricht.

En nou komt het: volgens dit principe is een afwasmachine, een geldautomaat of zelfs een roltrap die opstart zodra u in de buurt komt ook een robot. Een robot hoeft er dus niet uit te zien als een robot. En zo hebben de robots zich ongemerkt al in ons dagelijks leven geïnfiltreerd. In de industriële wereld is dit nog veel erger. Zo´n 80 procent van uw boodschappen zijn door robots ingepakt of (voor een deel) vervoerd.

Er komt trouwens weer een nieuwe aan. Wist u dat al meer dan een miljoen huishoudens nooit meer hoeven te stofzuigen? Zij hebben een automatische stofzuiger van I-robot. Voor nog geen 150 euro te koop in diverse landen. Het ziet er uit als een disc-man, maar het ís een robot. Veel huishoudens in Nederland hebben al een automatische grasmaaier, die volgens hetzelfde principe werkt. Ook aan andere schoonmaakklusjes wordt gewerkt. Al zult u de komende tijd nog veel zelf moeten doen of aan uw huishoud(st)er over moeten laten.

Morgen meer over humanoïde robots.

Miebeth Zalfjes

Geen opmerkingen: