zondag, januari 07, 2007

Bij Jupiter

Dit is Ana Julia Torres. En ze krijgt een pakkerd van de Afrikaanse leeuw Jupiter. Ana Julia heeft hem zes jaar geleden uit een circus gehaald, waar het dier mishandeld werd. Nu heeft hij bij haar een heerlijk leventje. En daar is Jupiter haar nog altijd dankbaar voor. Leve Ana Julia! Leve Jupiter!

10 opmerkingen:

bibi zei

Wat een waanzinnige foto. Waanzinnig in elk opzicht. Ik zou het verhaal van die evrouw willen opschrijven. Waar woont ze? Heb je haar adres? Of is er al een boek over haar? Mogen we, o grote Jan Paul de veelweter, meer over Ana Julia te weten komen? Bij Jupiter, ik verheug me erop. (En laat Miebeth dit onderwerp niet van je afnemen.)

ted zei

Heel romantisch! Maar een leeuw blijft een leeuw blijft een leeuw. Als-ie uiteindelijk tóch Ana haar gezicht afbijt, omdat-ie nu eenmaal een leeuw is, is men ontgoocheld want hij léék oprécht dankbaar. Maar ineens is-ie een váls beest dat afgeschoten moet worden. Want zo vergaat het dieren die mensen teleurstellen.
- Het is dát aspect van dieren dat ik heel interessant vind in kinderboeken: dat dieren zich gedragen naar hun natuur, en dat je daar geen menselijke morele waarden op kunt loslaten, en dat sommige kinderboekenschrijvers dat tóch proberen.

ted zei

Oei, ik schreef dat stukje toen het stukje van Bibi er nog niet stond!

Jan Paul zei

Wat ik zo interessant vind is het perspectief. Als je een natuurdocumentaire over leeuwen ziet die al dagen niet meer gegeten hebben, dan hoop je dat ze die antilope te pakken krijgen.

Zie je een documentaire over antilopes, dan ben je tegen de leeuwen. De makers van natuurdocumentaires houden daar rekening mee. Maar de werkelijkheid is anders.

Want de natuur is een lul. Een hufter.

Daarom is tegennatuurlijk vaak wél goed. Zoals een leeuw die zijn instinct niet volgt en een lieve dame omhelst. Het komt zelfs voor de vrouwtjesleeuwen een jonge antilope beschermen en voor hem zorgen. Dat loopt uiteindelijk altijd verkeerd af (door een hongerig mannetje), maar het begin is er.

En daarom blijven Ana Julia en Jupiter altijd vrienden. Ze worden stokoud en zielsgelukkig. Als ze zo oud zijn dat ze vinden dat het leven wel welletjes geweest is, dan sterven ze in elkaars armen.

bibi zei

@Ted. Je hebt gelijk. Dat is precies wat ik dacht toen ik de foto zag. Ik dacht, dat loopt niet goed af omdat een leeuw is een leeuw is een leeuw. Ik heb met een aantal leeuwentemmers gesproken en vond er maar een die geen verwondingen had opgelopen. Voor de rest, vroeg of laat, raken ze gewond. Dus ik maak me geen illusies en misschien juist daarom is het zo'n mooie foto. Omdat je weet dat je weet dat je weet.
@Jan Paul, natuurlijk worden ze oud en sterven ze in elkaars armen. We zien wat we willen zien wat we willen zien.
@Ted again. Dat is nog het allerergste van alles, dat wanneer de leeuw weer echt leeuw wordt, hij dood moet. Juist daarom zou ik dat boek willen schrijven, om de broze relatie die als het mis gaat direct twee levens kost. Ik weet trouwens niet of het dan een kinderboek wordt.

ted zei

Maar dan hebben ze een heel nest vol jonkies achtergelaten, en voor die leeuwenmensjes geldt dat zij óók lang en gelukkig leefden. Jaaa, móói!

Mooie, memorabele uitspraak: de natuur is een hufter.

ted zei

Voor die mevrouw met dat afgebeten gezicht verzinnen ze dan een gezichtsreconstructie-documentaire op TIEN v/h TALPA. Gisteren was daar op primetime een twee uur durende documentaire te zien die heette: Anatomie voor beginners. Wie heeft daar wat aan en wie is erin geïnteresseerd, dacht ik. Nou, dat bleek alras: men stond te snijden en te plukken in échte lijken en daar blijft iedereen natuurlijk voor thuis!
- Afgelopen week kwam ik twee keer langs de Beurs van Berlage en beide keren stond er een enorme rij voor de ingang. Er staat haast nóóit een rij voor de Beurs van Berlage. Nu wel, want er is een tentoonstelling te zien van geprepareerde echte mensenlijken.
That's entertainment!

Jan Paul zei

Grappig. Eergisteren googelde ik ´Ana Julia Torres´ om meer over haar te weten te komen. Ik kreeg uiteindelijk nul hits. Inmiddels zijn het er al 589.

Anoniem zei

via Ana gegoogle dus op deze site terecht gekomen. hebben jullie de video al gezien?

http://www.local6.com/spotlight/10726779/detail.html

groetjes,
Gina/Mizar5

www.mizar5.net

Jan Paul zei

Ana Julia Torres is beroemd! Ze staat nu op 40.400 hits (tussen dubbele aanhalingstekens) op google.