vrijdag, januari 12, 2007

Andries en Matata

Raar en misschien wel waar. Weet u nog dat ik op 4 januari zo´n fascinerend stuk schreef over het boek ´Ik geloof dat... maar heb geen bewijs´? Vandaag blog ik over een andere stelling uit het boek. Van Dirk Draulans, zo´n beetje de Belgische Midas Dekkers. Als Dirk Draulans de loterij zou winnen, dan zou hij op expeditie gaan naar de stad Bondadanga in Congo. Van daar uit zou hij zo´n vierhonderd kilometer noordwaarts trekken. Naar the middle of nowhere. Daar, in het regenwoud, schijnt een kluizenaar samen te leven met een Bonobovrouw. Jawel. En ze hebben kinderen.
Mens en Bonobo zijn zo verwant dat ze voor nageslacht kunnen zorgen. De vraag is alleen of dat nageslacht nog vruchtbaar is. Een muilezel (kruising van paard en ezel) is dat bijvoorbeeld niet.
Ooit schreef Stine Jensen het boek ´Waarom vrouwen van apen houden´. Dit is dus het omgekeerde: ´waarom een man van een mensaap houdt´. Over de kluizenaar is verder weinig bekend, maar ik gok dat hij Andries heet. Haar noem ik Matata, geen ongebruikelijke naam voor een Bonobovrouwtje. Verder weet ik niets over de twee. Maar Dirk, die er wél meer van weet, gelooft dat ze bestaan. Hij gelooft ook dat ze kinderen hebben.

En als het niet zo is, dan zou hij er geen enkel bezwaar tegen hebben om een experiment te wagen tussen mens en bonobo - mits de beide partners natuurlijk geen bezwaren hebben. Vrijwilligers?

6 opmerkingen:

ted zei

Als je haar Matata noemt, waarom noem je hem dan niet Patata?

Jan Paul zei

Ik vind Andries zo mooi. Maar Jozias mag ook. Jozias en Matata.

Edward van de Vendel zei

En hun kinderen heten Willibrord (de oudste) en Hakuna (de jongste, die houdt van volksdansen).

Gina zei

Okay, heb bij de foto van Ana Torres & haar Jupiter een comment achter gelaten, maar zonder me fatsoenlijk voor te stellen, eigenlijk. Niet dat dit moet, het is sowieso toch wel een raar fenomeen zo merk ik nu, het is toch alsof ik inbreuk maak op een prive conversatie, alsof ik langs een tafeltje loop, in mijn handtas rommel en terloops flarden van een gesprek opvang en het niet kan laten er mijn neus in te steken. Zucht. Heb uiteraard ook even snel wat achtergrond gegevens geabsorbeerd, van zowel gastheer Jan Paul als zijn gezellin Bibi. Diervriendelijke mensen hebben bij mij sowieso een streepje voor, dus prettig kennis te maken!

Enkele kinderboekenschrijvenden zijn hier verzameld, zie ik. Kent iemand van jullie de schrijfster Margaret Mahy? De Inwijding, Fortuin Gezocht, De Wereld is Linkshandig. Geweldige schrijfster. Schreef (net als veel anderen vermoed ik) al over heksen lang voordat Harry Potter uit de nulletjes en eentjes geboren werd!

Er was heel lang geleden een mini-serie op tv, het schiet me ook nu nog wel eens door mijn hoofd. Over een bioloog die zijn eigen zaad bij een vrouwtjes-gorilla insemineert, er wordt een zoon geboren die alle uiterlijke kenmerken van een mens heeft. Kan me nog maar weinig herinneren, maar de bioloog/arts heeft ook een dochter, gespeeld door Gabrielle Anwar, de actrice waar Al Pacino in Scent of a Woman de tango mee danst? En zij wordt verliefd op de gorilla-zoon, al weet natuurlijk niemand dat dit haar halfbroer is, plus ook nog een halve gorilla. Niemand behalve haar vader uiteraard. Ik moet zo direct maar eens op de IMDB database gaan zoeken naar series waar zij in heeft meegespeeld...
Aha! Gevonden. Het heet First Born en krijgt zelfs een 8.3 in de IMDB...

http://www.imdb.com/title/tt0096584/

Die film zou ik nu wel weer eens willen zien, volgens mij is dat toen bij de VARA uitgezonden...

Ohja, ik schrijf ook en hou van dieren en ga als ik tijd heb weer eens in de kinderboekenwereld neuzen, jullie in ieder geval dank voor een leuke zijweg op deze cyberavond :-)

Bedankt en misschien tot een andere keer,
Gina

Edward van de Vendel zei

Dag Gina, Margaret Mahy ken ik ,ja! Werd veelvuldig door Querido uitgegeven (later door andere uitgevers).
Ik hou van haar boeken.
Maar een van haar mooiste is toch wel het prentenboek ZE LOPEN GEWOON MET ME MEE... Over een jogetje dat op een dag een rij nijlpaarden achter zich aan heeft. Een klassieker.

Jan Paul zei

Leuk dat je even langs kwam, Gina. En bedankt voor de tip. Het filmpje van Jupiter is nog mooier dan de foto.