zondag, januari 21, 2007

Aaargh de wereld vergaat (reprise)

Toen Miebeth eind vorig jaar over het einde van de wereld schreef, sloeg ze één ding over: een economische manier waarop de wereld vergaat. Die is in theorie mogelijk. Het heeft te maken met de nationale schuld van de Verenigde Staten.

Vandaag bedraagt die schuld ongeveer 8.672.664.626.584,48 dollar. Per inwoner is dat 66.051,43. Een kind dat nu als Amerikaan geboren wordt, begint met die schuld. De foto hierboven is drie jaar oud. Zo snel stijgt de schuld dus. Van wie lenen ze dat geld? Van de rest van de wereld. En dit gebeurt er eigenlijk:

Een Amerikaan, een Japanner, een Chinees, een Arabier en een Europeaan zijn gestrand op een onbewoond eiland. De Japanner zegt: ik ga wel vissen, dan hebben we in ieder geval vis te eten. De Chinees zegt: ´Ik ga groente en vruchten zoeken´. De Arabier haalt elke dag hout voor het vuur en de Europeaan zorgt voor vers drinkwater voor iedereen. ´Goed´, zegt de Amerikaan. Dan eet ik de vis en de groente en vruchten, stook het hout en drink het water. Later betaal ik jullie voor elke dag terug.´ En de rest gaat akkoord.

Sorry. Geen clou. Het is geen mop, het is de werkelijkheid. Dit is wat er nu al jaren aan de hand is. En de schuld wordt groter en groter.

Uiteindelijk zal de Amerikaan het bedrag nooit meer terug kunnen betalen. Of hij moet minder gaan consumeren en beginnen met terugbetalen. Maar dat wil niemand, want de Amerikaan houdt de economie in stand. Iedereen is veel blijer met de winst die ze ooit zullen maken. En zo wordt de zeepbel groter en groter. Totdat hij uiteen spat...

7 opmerkingen:

ted zei

Vraagje: regelmatig worden schulden kwijtgescholden. Waarom zouden Amerikanen hun eigen schulden niet kunnen kwijtschelden? (Wat een raar woord eigenlijk: kwijtSCHELDEN.)

Ik was gisteren op het nieuwjaarsfeestje van een uitgeverij en daar liepen schrijvers rond die overwegen om te gaan verhuizen naar een stad in het oosten van het land omdat ze nu in een polder wonen. Ik zei: bij mij in Amsterdam zal het waarschijnlijk ook onder water komen te staan als de zeespiegel stijgt.
Ja, zeiden ze, maar jij wooont drie hoog, dus je houdt het wel droog.

Jan Paul zei

Amsterdam redt het nog wel even. Maar van Venetië blijft dan écht niets meer over.

Trouwens, de Amerikanen hebben bovenop de nationale schuld vaak ook nog eens een persoonlijke schuld van enkele tienduizenden dollars...

Jan Paul zei

Welke Q-auteurs zijn er trouwens zo bang?

Jan Paul zei

Een nieuw record voor dit blog: de meest trieste bezoeker! Iemand is op dit blog gekomen met de zoekterm op Google ´Inger nilsson nude´. Tja, volgens mij ben je niet helemaal lekker als je naaktfoto´s van Pipi Langkous wilt zien.

Ik snap trouwens niet waarom hij (of zij) met de zoekterm bij mij uit kwam. Want het woord ´nude´ komt op dit blog niet voor. Nou ja, nu wel natuurlijk.

thea zei

Maar misschien staat er wel iets als '.. en nu de winter is gekomen..'. En denkt google daaruit op te kunnen maken dat jij over naaktheden logt? Ofzo?

Gina zei

http://www.decannabisapotheek.nl/

goedenavond gastheer Jan Paul, nog ff hier lezen voordat ik naar een BBC1 serie ga kijken.. een soort engelse CSI maar dan minder glamour... in 2008 wordt het voor ons weer ff entertainment wat de VS betreft toch? met presidentskandidaten als Barack Obama (ben ik de enige die denkt dat deze naam teveel op Osama Bin Laden lijkt?) en Hillary Rodham Clinton en acteur Christopher Walken... verder kunnen de puriteinen daar zich weer verbazen over of ergeren aan bovenstaande link.. voor veel Amerikanen die ik ken of spreek via mail etc is Nederland=Amsterdam=coffeeshops=getting high.
misschien moet je nieuwe boek ook in het Engels worden uitgegeven :-) zodat ze eens wat andere ideeen krijgen?
en naaktfoto's van Pippi? wij hebben een figuurtje die Rumpus heet, voor de Kerst maakten we deze foto:

http://www.writingaffairs.com/rrkerst3.jpg

fijne avond en goede week,
Gina

Jan Paul zei

Thea, ik denk ook dat het zoiets geweest moet zijn. Ik zou Pipi nooit naakt op dit blog zetten. Kabouter Plop wel. Maar Pipi...?

Gina, dank je voor de link! Ik heb de foto schaamteloos van je gekopieerd. En nee, je bent niet de enige die de overeenkomst ziet tussen Obama en Osama... Ik had het er gisteren nog met iemand over. Maar het worden weer spannende tijden in Amerika. Spannender dan CSI!