dinsdag, december 05, 2006

Dat bedoel ik

Mijn boek ´Ruik eens wat ik zeg´ gaat over de taal van dieren. Een onderwerp dat zich perfect leent voor de meest spectaculaire voorbeelden van ´pratende´ dieren. Maar veel van die voorbeelden kwamen niet in het boek. Ik wilde alleen voorbeelden met een wetenschappelijke basis. Geen zweverige verhalen. Toch denk ik dat dierentaal nog een stuk verder gaat dan ik in mijn boek beschreef. Neem nou Sien. Alleen al met haar stem heeft zij heel veel verschillende boodschappen:

Grrrrrrrwap! - de dominante gromblaf die ze laat horen als mensen elkaar kussen of omhelzen (ook wildvreemden op Schiphol): ´Hou daarmee op!´
Rrrrrr. - Het ontevreden grommetje dat zegt dat ik haar moet kriebelen: ´Hup, kriebel mij!´
Awieeep! - De piepgaap die ze laat horen om aandacht te vestigen op haar aanwezigheid teneinde niet iets lekkers mis te lopen: ´Let maar niet op mij, ik gaapte even. Maar als je me zoekt om iets lekkers te geven dan ben ik hier.´
Overigens niet te verwarren met:
Awíeeeùp! - De piepgaap die ze laat horen als er iets leuks gaat gebeuren: ´Jippie, nou wordt het leuk.´
Romrom. (Nieuw!) - Ook een uiterst subtiele ronk waarmee ze aandacht vestigt op haar aanwezigheid (ook voor iets lekkers): ´Ik ben hier hè?´

En zo zijn er nog ongeveer 25 andere geluiden die ze kan maken om een boodschap over te brengen. Ze zullen nooit in een boek komen te staan. Maar gelukkig zijn er nog weblogs.

Wat dit te maken heeft met een kleine panda die uit een boom klimt? Geen idee.

4 opmerkingen:

Geleyn zei

Ik weet het niet of er zzoiets is als een dierentaal. Toch vraag ik me af wie er nu eigenlijk genept wordt. Zo is van katten bekend dat ze alleen tegen mensen miauwen en eigenlijk nooit tegen elkaar (wel grommen, janken en blazen). De katse taal kent volgens mij maar 1 zin: "Maak dat blik open en rap wat, ik moet zo weer gaan slapen".

Jan Paul zei

Mijn ervaring met katten is dat ze heel veel miauwen, terwijl ze hun doel met een paar miauwtjes ook zouden kunnen bereiken. Een bepaalde vorm van zelfcensuur zou dus goed zijn. Ook ´s nachts.

marieke zei

Ja maar, Jan Paul, onze katten die miauwen heel beschaafd... Tegen ons dan, niet tegen andere katten. Trouwens vorige week was ik thuis en toen zat er een vreemde kat in de tuin, dus ik zet mijn twee katten buiten om er iets aan te doen. De ene gaat liggen op zijn rug en geeft zich dus meteen over, de andere keek even, hoorde die andere kat blazen en kuierde weer naar binnen. Helden op poezensokken zijn het! Ik stel in plaats van zelfcensuur, dus een cursus zelfverdediging voor.

Jan Paul zei

Sien hier naast mij heeft een ander voorstel, Marieke: een cursus zelfvernietiging.