vrijdag, december 08, 2006

De Ster uit het verleden: Clarence


Dat moet elke keer een gedoe zijn geweest om elke keer weer met de hele Amerikaanse crew van Daktari naar Afrika te trekken. Nee dus. De hele serie is in Californië opgenomen. In het park van regisseur Ivan Tors en dierenverzorger Ralph Helfer. Dieren waren namelijk hot in de jaren zestig. De tijd van Mr. Ed was net voorbij, maar je had altijd nog Lassie, Flipper en later Black Beauty. Plus nog eens tientallen minder bekende films met dieren in de hoofdrol.

Dat bracht Tors en Helfer ertoe om zelf een soort filmdieren-dierentuin te beginnen: ´Africa USA´. Dat werd een succes. Zeker toen iemand het park verblijdde met een lief scheel welpje, Clarence. Door dat schele gezichtje kreeg Clarence toen hij opgroeide een heel vriendelijk gezicht. En het dier was nog lief voor kinderen ook. Dat inspireerde Tors en Helfer tot het maken van de film Clarence, the cross-eyed Lion. De film werd een enorm succes en zo kwam er ook al snel een serie. Niet met de leeuw als middelpunt, maar een doktersfamilie. Daktari dus.

Maar ja. Scheel of niet scheel, lief voor kinderen of niet, Clarence was wel een leeuw. En leeuwen zijn wilde dieren. Dus het kwam regelmatig voor de Clarence zich uitgedaagd voelde door het gebrom van een startende Jeep. Dat ging zo vaak mis dat een wat minder wilde stand-in die scenes van Clarence over moesten nemen. In andere scenes was Clarence juist weer te vriendelijk. Als ze een brullende leeuw nodig hadden werd de leeuw Leo van stal gehaald.

Uiteindelijk stopte Daktari, gingen Tors en Helfer uit elkaar, maar ´Africa USA´ bleef nog een tijdje. En de immens populaire Clarence ook.

2 opmerkingen:

bibi de dierenvriend zei

Dank je wel dat je dit onderwerp niet vergat. Ik durfde al niet verder te zeuren waar Clarence nou bleef. Wat ontzettend leuk. Nu zijn Flipper en Lassie en Clarence weer boven water. Enne... ik durf het bijna niet te vragen, maar je begon er zelf over: hoe zit het met Black Beauty?

Jan Paul zei

Wat zit die man trouwens gek aan het oor van Clarence te ruiken. Alsof-ie helemaal in extase is. Misschien was dat wel in. Dat je toen leeuwensnuivers had en nu paardenfluisteraars.