donderdag, december 14, 2006

De Finnen

Vanuit Groningen kregen wij het verzoek om meer vanuit de onderbuik te schrijven. Tja, dat is lastig. Hier zo vanuit Helsinki. Misschien zijn we zelf al een beetje Fins geworden. En net zo stug als een lantaarnpaal bij windkracht 4. Dat zijn de Finnen zelf ook. In eerste instantie wat afwachtend, maar daarna heel vriendelijk. Ze zijn in de geschiedenis nogal eens aangevallen door Zweden en Russen en misschien kijken ze daarom eerst de kat uit de boom en worden ze vriendelijk zodra ze ontdekken dat je niet op hun land, dochters en bodemschatten uit bent.

De Finnen zijn niet zo'n heel mooi volk. Gisteren was er een feestje van een Finse modekoning en daar heb ik voor het eerst meerdere mooie Finse dames gezien. Allemaal in het zwart, want dat moest kennelijk van deze meneer Årmänii. Uit jaloezie belichten ze de spiegels in hotels van toeristen zo dat elke porie op een maankrater lijkt. Wij niet mooi, jij niet mooi.

En vannacht om vier uur ontdekte ik dat sommige Finse mannen Gremlinachtige trekjes hebben: geef ze na middernacht geen alcohol. Lawaaiige dronkaards heb je overal, maar wij hoorden op straat uiterst vijandige oerkreten. Iets van BwaaaarrGh MEEEURRR! En dan heel hard en heel lang. Telkens kwam er weer een andere Fin langs brullen. Eng. Juist omdat ze er overdag zo aardig en normaal uit zien.

Ook de taal blijft me verbazen. Ik weet daarom zeker dat smileys en emoticons Finse uitvindingen zijn. Als je in het Fins in een sms-je 'ik meen het niet echt, dit is grappig bedoeld' wilt zeggen, dan ben je al meteen door je maximum aantal letters heen.

8 opmerkingen:

bibi zei

Hallo allemaal. Ik heb weer een klein onderbuikding met jullie te delen. Gauwgauw, want de jongens talmen voor de kunst van Kiitää Määtiisse. We zijn in een museum namelijk. Vanaf de eerste dag ben ik geobsedeerd door een klein douchekopje dat in bijna iedere wc hangt. De jongens denken dat het is om de wc en de vloer van de wc mee schoon te maken. Maar ik denk dat je er iets anders mee moet schoonmaken. Het is een kwestie van Finse hygiene denk ik. Vanochtend heb ik het dan eindelijk aangedurfd. Ik nam het vriendelijke douchekopje in mijn hand en richtte. Het ging iets te hard. De straal schoot keihard tussen mijn benen door omhoog en landde tegen mijn buik. Maar ik probeerde het met beter richten en ... wat een uitvinding. Je kunt ook de warmte van het water regelen. Het is het mooiste wat ik hier tot nu toe in Finland tegenkwam. Ik durfde het de jongens niet te zeggen en ging gewoon ontbijten. En toen ik daarna weer alleen terug naar de kamer ging (de jongens vochten weer eens om de enige slome computer van het hotel) toen zag ik het kamermeisje de vloer schoon spuiten met het vriendelijke douchekopje. Het mooie van nieuwe landen is dat je altijd wel iets ontdekt dat niet bestaat. Kees, is dit weer genoeg onderbuik voor vandaag? Ik hoor de jongens aankomen. Daar ga ik weer. Doei!!!

Kees zei

Ja, lieve Bibi, dit is precies goed. Weergaloos. Ben er nog niet helemaal uit hoe die straal tussendoor je benen tegen je buik kon belanden, maar ik blijf tekenen tot ik het zie.

bibi zei

Kees blijf tekenen. Tekenen helpt.

ted zei

Mijn vader had de gewoonte om soms aan het bezoek ons toilet te laten zien. Dan wees hij in het toilet naar een tuitje dat daar zat, aan de binnenkant van de pot, tegen de achterkant. Het bezoek moest dan voorover buigen om goed te kijken. Deed het bezoek dat, dan draaide vader een klein kraantje open waardoor er een straaltje water uit dat tuitje kwam, recht in het gezicht van het bezoek. Hahaha!
Je snapt: als je op die toiletpot zát en je draaide dat kraantje open, dan kreeg je een waterstraal tegen je poeperd.
Je zou denken dat zo'n noviteit uit de vijftiger jaren doorgedrongen zou zijn tot de hygiëne van nu, maar niks, hoor. Wie heeft er trouwens nog een bidet in zijn badkamer?

Kun je dat even tekenen, Kees?

Kees zei

Tuurlijk Ted; ik begin er aan zodra ik het Bibibenenbuikstraalmysterie heb ontrafeld. Begin zodadelijk aan tekening 114.

Maikel (Part of L & M) zei

Jaaaa....wij kennen die hygiene van het toilet.
Zal t ff strak proberen uit te leggen.
Well.....
Davy-Robbert is 1/8 ste indoboy door oma Astrid die echt half indisch is (Bogor, vroegere Buitenzorg), zijn opa die Wassenaars is, en zijn andere grootouders (Kenninck) die eigenlijk uit Belgie komen.
Maar goed...ik dwaal af.
We zijn nu vaker in Indonesia geweest omdat het nu korter bij ons licht, en omdat veel van de familie van oma Astrid nog in Bogor en Jakarta wonen.
Daar hebben we die hygienische toiletpotten met waterstraaltje leren kennen.
En we begonnen ons echt een beetje te schamen voor onze eigen Europesche onhygienische manier met toiletpapier, al dan niet 24-lagig met/zonder aloe vera.
Ik denk dat ze daarom ook bij Scott het "natte" toiletpapier hebben uitgevonden.
Als een soort compromis.
En als er in Indonesia geen waterstraaltje is, dan pakken ze daar gewoon een fles water..ja ja.
Ik ken de naam daarvan, we spreken nu wat Bahasa Indonesia (daag ons niet uit....ook alle dirty en spannende words)
Die heet cebokfles (spreek uit: tjebokfles met de 'e' uit erg).
C spreek je uit als tj. Cium=zoenen)
U is oe.
J spreek je uit als dj (Jakarta)
Maar goed, ik dwaal weer eens heftig af.

Dus we kennen die natte hygiene van het toilet als geen ander.
Hebben zelf zulke wand-toiletpots incl watersproeiertje hier (geen doesjkoppie mr Bibi he he).
En daarna kun je dan ook nog eens met Scott je luxe achterwerkje afdeppen met smakelijk geparfumeerde fruitige geurtjes like cranberries of mango.
Daar heb je dan nog eens wat aan, denken ze zo bij Scott.
Maar goed, dat wilde ik nog ff kwijt.
Ms bibi, mr JP en mr Edward....nog heel veel hygienische funnetjes daar.
Laat ons ook nog eens alle onderbuikgeluidjes horen als de doesjkop tussen al jullie beentjes door glipt.
Ik durf het bijna niet te vragen, maar eh eh.....blooooooss...raad hier mn vraag maar... ik stop er nu subiet mee ha ha.

Byeeeeeee cu
MAIKEL

Edward zei

Maikel, wat een supercommentaar!!!! Cium, dat woord ga ik eeuwig onthouden!!!
Ik heb ook genoten van Bibi´s verhaal dat zich geheel buiten mijn weten en mijn zicht voltrokken heeft. Eventuele vragen (óók die om te komen helpen met schetsen) moet ik dus helaas naast me neerleggen...

bibi zei

Hello Maikeli, natuurlijk mag je dat vragen. Het antwoord is een volmondig ja. Ja, de badkamervloer is iedere dag ptachtig schoon.