vrijdag, december 22, 2006

Aaargh de wereld vergaat (dag 5)

De aarde waarop wij leven bestaat zo´n 4,5 miljard jaar. In die tijd is de planeet van een uiterst giftige steenklomp veranderd in de aangename zuurstofrijke bol waarop we nu leven. Er is in die tijd heel veel gebeurd. De aarde is extreem heet geweest, extreem nat, extreem droog, zuurstofloos, er heerste honderden miljoenen jaren een dodelijke ultraviolette straling, er zijn dodelijke vulkaanuitbarstingen geweest, meteorietinslagen enzovoort. Complete levensvormen, planten, diersoorten, dinosauriërs hebben er geleefd en zijn weer uitgestorven.

Wat is de plaats van de mens in die geschiedenis? Om dat te beseffen moet u uw armen spreiden. Van uw middelvingertop van uw linkerhand tot uw middelvingertop van uw rechterhand loopt het bestaan van de aarde. Tot aan halverwege uw linkeronderarm is er geen leven op de planeet. Daarna ontstaan de eerste lage levensvormen. Die heersen heel lang; tot aan halverwege uw rechteronderarm. Al die tijd leeft er niet veel meer dan een dun laagje microben. Een centimeter verder ontstaat er zeeleven, zoals wier. Weer een centimeter verder ontstaan er kwallen. Bij uw pols ontstaan de eerste planten op het land. Al snel daarna komen de eerste landdieren. Vlak voor uw knokkels ontstaan de insecten. Vanaf uw knokkels tot aan het laatste vingerkootje van uw middelvinger leven de dinosauriërs. Een paar millimeter daarvoor is net het leven van zoogdieren begonnen. De mens zit aan het uiterste, uiterste einde van uw nagel. Met één vijlbeweging vijlt u het complete bestaan van de mensheid uit.

Alleen de laagste levensvormen hebben het heel lang uitgehouden. Die waren bestand tegen de vele natuurrampen en klimaatveranderingen. Wij complexe wezens zijn een stuk kwetsbaarder. Het is ondenkbaar dat de mens het op zo´n veranderlijke planeet als de aarde heel lang uit houdt.

Miebeth Zalfjes
Wetenschappelijk medewerker

2 opmerkingen:

ted zei

Met "laagste levensvormen", mevrouw Miebeth Zalfjes, bedoelt u daar bepaalde schrijvers en recensenten mee?

Miebeth Zalfjes zei

En vooral Amsterdamse taxichauffeurs. Die overleven het waarschijnlijk nog als de aarde smelt en langzaam uiteen druppelt.