donderdag, december 21, 2006

Aaargh de wereld vergaat (dag 4)

Hier links ziet u een plaatje van een ware delicatesse, een stukje ´orange roughy filet´. Er is een kans dat deze lekkernij heeft meegemaakt dat ´The Origin of Species´ van Charles Darwin werd gepubliceerd. Nou ja, op afstand dan. Deze vissen kunnen 150 jaar oud worden. De vis is dan ook niet heel erg vruchtbaar, want anders zou het miegelen van de oranje ruigerds. Die naam dankt hij overigens aan het feit dat hij weet te overleven in extreem voedselarm water, bij Australië. Het water is net als Australië zelf eigenlijk een grote woestijn.

Sinds de vissers deze vis ontdekten hebben ze hem met tienduizenden tonnen tegelijk opgevist en nu is er nauwelijks nog een roughy over. Toch vissen ze er nog steeds op, getuige het bord hierboven. De vis zal zich waarschijnlijk nooit meer herstellen, waardoor de ´woestijn´ echt helemaal dood gaat.

Vissers hebben een domheid die je alleen bij Tom & Jerry tekenfilms ziet: ze zagen de tak af waar ze op zitten. Het is al met de walvis gebeurd en nu zijn de tonijn, bepaalde soorten kabeljauw en tientallen andere vissoorten aan de beurt. Die worden opgevist door visvangmachines met kilometers lange netten. De sneltreinvaart waarin dit plaatsvindt wordt steeds hoger. De remweg wordt steeds korter, terwijl het einde steeds sneller in zicht komt.

Al het leven op aarde is direct of indirect afhankelijk van de oceanen. Van al het water op aarde kunnen we een bal maken die groter is dan de maan. Vissen we de zee leeg, dan zijn de gevolgen desastreus. Helpt het om alleen de vis te eten die het Wereld Natuur Fonds adviseert ? Ja dat helpt. Het is alleen al fijn dat u niet hoeft te zeggen dat u net zo dom bent als een kat uit een tekenfilm.

4 opmerkingen:

Jan Paul zei

De woorden Wereld Natuur Fonds hadden een link moeten zijn naar de site www.goedevis.nl, maar dat lukt om een of andere reden niet.

bibi zei

mooi gesproken paul.

Kees zei

Uit mijn hart gegrepen. Langdurig applaus.

Maikel (Part of L & M) zei

...en van ons een wijs en helemaal instemmend på svenska geblaf, maar wel met vriendelijke kwispelstaartjes en pretoogjes van jullie tweepotertjes.
Die site staat nu bij ons genoteerd.
Groetjes, ook aan de lieve dames.

MAIK-LENN