dinsdag, december 19, 2006

Aaargh de wereld vergaat (dag 2)

Wat gebeurt er bij de inslag van een asteroïde? Meer dan u denkt. Het gesteente komt met zo´n kosmische vaart onze dampkring binnen, dat de lucht er onder niet kan ontsnappen. Het wordt samengeperst en door de toegenomen druk stijgt de temperatuur onder de meteoor tot bijna 60.000 graden. Uw prachtige nieuwe auto is in een split-second verworden tot een plasje BMW-cabriosap.

Van de boosdoener zelf is ook niets meer over. De asteroïde is volkomen verdampt. Toch zijn de stormwinden die de inslag veroorzaakt minstens zo dodelijk. Bovendien ontstaat er een schokgolf die bijna met de snelheid van het licht alles in de omgeving wegvaagt.

Last van langdurig lijden heeft u overigens niet. Al het hierboven beschrevene speelt zich in een seconde af. Wie de pech heeft en verderop staat, die ziet de met niets vergelijkbare lichtflits en vergaat direct daarna. Binnen een paar minuten is ook alles op een afstand van duizenden kilometers vergaan. Maar dat is nog niet het einde.

De schokgolf zorgt ervoor dat alle vulkanen op aarde geactiveerd worden. Bovendien ontstaan er alles vernietigende tsunami´s. De roet en as die door al die nieuwe vulkaanuitbarstingen zullen ontstaan verduisteren de zon voor jaren.

Morgen: vulkanen. Hè gezellig!

Miebeth Zalfjes
Wetenschappelijk medewerker

14 opmerkingen:

Miebeth Zalfjes zei

U denkt misschien, ´jamaar ik heb een film gezien waarin ze met een raket naar de asteroïde reizen om die vervolgens op te blazen, zodat de aarde toch nog gered wordt´.

Die film is helaas niet helemaal realistisch. Een realistischere oplossing zou zijn om vanaf de Vaalserberg met een gasmasker op proberen de dampkring in te springen. En dat is, zoals u wellicht begrijpt, ook al niet heel erg realistisch.

Ingrid zei

Heeft Miebeth Zalfjes misschien een winterdepressie opgelopen? Gezien de opwekkende onderwerpen van laatste dagen? Dan lijkt lichttherapie d.m.v. een asteroïde inslag mij wel afdoende, maar wellicht wat rigoureus...

Jan Paul zei

Miebeth loopt zingend en dansend door haar laboratorium!

ted zei

Ja maar, op het nieuws is steeds dat het klimaat verandert en de ijskappen smelten en dat de zeespiegel stijgt, dus als zoiets gebeurt, wordt het meteen door al dat extra zeewater geblust! Of anders verdampt er zo veel water door de inslag, dat Nederland fijn weer boven de zeespiegel komt te liggen. - Je moet altijd optimistisch blijven, Miebeth!

Richard zei

Wat een ellende allemaal. Maar een lichtpuntje is wel dat ik geen auto heb, dus daar hoef ik me geen zorgen over te maken.

Jan Paul zei

Miebeth heeft me beloofd dat ze morgen met een nieuwe verklaring voor het eind van de wereld komt.

Ze doet dit overigens niet uit een sarcastisch of cynisch perspectief. Ze wil op een wetenschappelijke manier uitleggen wat er allemaal kan gebeuren met de aarde. En dat is nogal wat.

Bovendien is er ook goed nieuws. U kunt niet onder de auto van Richard of van mij terecht komen, want die hebben we niet.

ted zei

Ook niet onder mijn auto en ook niet onder de auto (driewieler, step, fiets, brommer, motor, bus, vrachtwagen) van mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, want die heb ik niet.

Jan Paul zei

Zie je wel? Toch een veilige gedachte, nietwaar?

thea zei

Dus Miebeth wil hiermee eigenlijk zeggen dat Ben Affleck en Broes Willis níet de redders van onze wereld zijn? Goh. Wat een teleurstelling. Kan ik die posters ook wel van de muur afhalen.

Jan Paul zei

Inderdaad Thea, de echte redders van de wereld heten Richard, Ted en Jan Paul.

thea zei

Zijn daar ook posters van? Ik heb nu toch wat ruimte over.

iemand die gered wil worden zei

Was er maar iemand die dat kon. Die poster maken.

Anoniem zei

hoi

christophe zei

zalig hier in de hemel je hebt alles wat je wild net of ge zijt thuis hahah amen