maandag, november 27, 2006

Weekendopgave; de uitslag

Herinnert u zich nog de bombarie waarmee het verschijnen van de anti-katerpil gepaard ging? En hoort u nu nog wel eens iets over de anti-katerpil? Precies. De wonderpil bestaat niet. Er bestaat geen enkel wondermiddel tegen de kwaal. Dat is natuurlijk geen nieuws. Interessanter is het feit dat allerlei ´beproefde´ methodes ook flauwekul blijken te zijn.

- Vet eten voor het drinken? Werkt zelfs contraproductief. Vet jaagt de concentratie van alcohol juist op. Een heel stevige eiwit- en koolhydraatrijke maaltijd vermindert de opname daarentegen wel. Met ongeveer 20%.
- Sporten om de alcohol sneller uit het bloed te krijgen? Werkt niet. Alcohol wordt geen molecuul sneller afgebroken.

En zo is er nog een lijstje met middelen die allemaal niet werken. ´Maar bij mij werkt het wel!´ zult u misschien roepen. Dat kan. Een kater is heel goed te verhelpen met het placebo-effect. Sterker nog, een kater kan zelfs veroorzaakt worden door het placebo-effect. Bij een experiment met alcoholvrij bier gingen de proefpersonen zich steeds gekker gedragen. Ze dachten dat ze volkomen dronken waren en de volgende dag hadden zij een kater...

Wat helpt wél? Het is al genoemd bij de antwoorden. Een kater ontstaat door vocht- en suikertekort. Het helpt dus om beide zo snel mogelijk aan te vullen. Bij voorkeur in de vorm van vruchtensap. Maar erwtensoep mag ook. Neem daar een of twee aspirientjes bij en u bent een stuk sneller de oude. Een alcoholische versnapering als ´hair of the dog´ werkt ook goed, maar zo is elke verslaafde begonnen.

De Virtuele Academie voor Jongens en Wetenschap verwelkomt Lilli als erelid. Zij had niet alleen een middel tegen de kater, maar ook tegen andere vormen van ellende. De Virtuele Academie kan dit soort initiatieven alleen maar toejuichen. Bovendien zal het nog een eeuwigheid duren voordat er een wetenschappelijk onderzoek komt naar het effect van wiet als middel tegen een kater. Tot die tijd nemen wij gewoon aan dat het uitstekend werkt. Welkom Lilli!

3 opmerkingen:

Lilli zei

Yahoooooooooooooooooooooooooooooo!!!

Dank dank dank ;-)

Wordt het nu Jongens en Meisjes en Wetenschap?

Jan Paul zei

Graag gedaan Lilli. Maar het blijft nog wel Jongens en Wetenschap heten.

Lilli zei

Ach, 't was te proberen...