zondag, november 26, 2006

Wat is een kater? (de uitslag)


Wat is een kater? We pakken Jongens en Wetenschap deel 1 er maar even bij.

Allereerst het slechte nieuws. De wetenschap weet ook nog niet precies wat een kater is. Sinds 1965 zijn er in de medische literatuur bijna 5000 artikelen over de directe gevolgen van alcohol geschreven en maar iets meer dan 100 over de kater erna. (´En u dacht dat de wetenschap er was om u te helpen!´ roepen de Jongens dan terecht.) Wat de wetenschap wel voor ons heeft gevonden is een wetenschappelijke term voor het woord kater: veisalgie. ´Algie´ komt van het Griekse woord voor pijn en ´kveis´ is Vikingtaal voor de ongemakken van een drinkgelag. Echt waar.

Maar goed, ter zake. Een kater manifesteert zich met hoofdpijn, spierpijn, moeheid, spijsverteringsproblemen, overgevoelige zintuigen, concentratieproblemen, zweten, angsten, een droge mond, rillingen, braakneigingen en ja, zelfs een grotere zin in seks. Een kater is namelijk een vorm van ontwenning, afkicken. Afkicken gaat gepaard met hyperexcitatie (overmatige opwinding) en daar hoort seks bij. Nu weten we ook wat er in het hoofd van een junk omgaat. De viezerds.

Een kater heeft inderdaad met uitdroging te maken. Maar niet alleen van de hersenen. Het verhaal van bonkende hersenen tegen de schedel is een fabeltje. Die hoofpijn komt van histamine die vrij komt. Histamine zit ook in bijen- en wespengif, vandaar de heftigheid van de pijn. Het complete lichaam is gedehydrateerd. Zelfs met liters Dove en Oil of Olaz is daar niet tegen op te smeren.
Naast de uitdroging krijg je ook nog hypoglycemie (de ´hypo´ van suikerziekte). Door dat tekort aan suikers ga je je ook heel erg slecht voelen. Het is de combinatie van de twee die de algehele malaise veroorzaakt.

Overigens heeft een kater heel veel met de kwaliteit van de drank te maken. De productie van alcohol levert ook veel slechte alcoholen op, foezel in vaktermen. En die zijn pas echt katerverwekkend. Goede brouwers weten die foezel weg te distilleren. Ook dranken die in hout zijn gedistilleerd bezorgen eerder een kater. Bij dezelfde hoeveelheid genuttigde alcohol bleken whiskydrinkers tien keer zoveel een kater te hebben dan wodkadrinkers.

Dat u het maar weet.

De Virtuele Academie voor Jongens en Wetenschap verwelkomt Geleyn als erelid. Het antwoord van Geleyn bevatte alles wat een erelidwaardig antwoord moet hebben: humor, wetenschap en observatievermogen. Welkom Geleyn!

5 opmerkingen:

ted zei

Dat verklaart dan waarom zware drinkers nogal eens voor wodka kiezen. Nóg zwaardere drinkers, zo heb ik wel eens gezien op een feest, maskeren een vol glas wodka door er een paar druppels sinaasappelsap bij te doen, zodat het lijkt of ze limonade aan het drinken zijn.

Ruben van Gogh zei

Geen fan zijn van 'De nozem en de non', ieder z'n ding, maar dat dan Jaap Fischer aanrekenen -- beter googelen of minder drinken voortaan.

Jan Paul zei

Cornelis Vreeswijk! Ik heb Jaap Fischer ten onrechte uitgemaakt voor de zanger van ´de nozem en de non´. Het komt door die herhaling die in beide teksten zitten. Blunder. Nee, grote blunder.

Ik haal de fout meteen uit het blog. U snapt het commentaar hierboven dan niet meer, maar dat is misschien maar goed ook.

Geleyn zei

Jaap Fischer was jaren geleden te gast op het boekenbal als performing artist na afzegging van jiskefet. Marieke zal zeker weten in welk jaar dat was maar die ligt op de bank (kater??). Jaap Fischer ken ik via de singles van mijn vader en veel van mijn generatiegenoten kennen hem. Inderdaad, allemaal via vaders, ooms of overbuurmannen. In 1 geval zelfs via de onderbuurman (Paul S.).
Dank voor de prijs! Nu maar wachten tot iedere lezer/schrijver erelid is dan kunnen we vervolgens iedereen buitengewoon lid van verdienste maken!

marieke zei

@Geleyn, dat was het boekenbal van 1999. En nee, het was geen kater, maar een typisch geval van algehele vermoeidheid na een leuke avond dansen en spa drinken...