donderdag, november 23, 2006

Thanksgiving Day (eenmalig - nou ja eenmalig - gastblogstukje van Ingrid)


Vandaag is het Thanksgiving Day en het leek Ingrid wel een leuk idee als daar een stukje over zou verschijnen op dit weblog. Het probleem is alleen dat ik niets maar dan ook helemaal niets leuks over dit onderwerp zou kunnen verzinnen. Daarom vroeg ik haar om het zelf te schrijven. Zij kan het namelijk wel. Sterker nog, ze komt met twee stukjes (geef ze een vinger en ze nemen meteen je hele hand). Vanavond schrijft ze het tweede. Dat komt morgen op dit blog.

Happy Thanksgiving!
Het leuke van Thanksgiving is natuurlijk dat het een familiefeest is.
Net als bij ons met kerst het uitgelezen moment om ruzie te maken met je schoonmoeder, vreemd te gaan met je zwager of je zus eindelijk eens goed de waarheid te vertellen. (Noot voor de lezer: mijn lief en ik zijn beiden enig kind en mijn schoonmoeder is al jaren dood – buiten mijn schuld).
Als er iets een verhaal lekker voortstuwt, zijn het wel conflicten. Samen met een smeuïge PTO (Plaats, Tijd en Omstandigheden) het fundament van een scenario. Thanksgiving speelt dan ook een dankbare rol in de Amerikaanse films.

Hier volgt mijn top 3 meest aanbevelenswaardige Thanksgiving films (in chronologische volgorde) met meest memorabele quotes:

Hannah and her sisters (1986) van en met Woody Allen.
Met Dianne Wiest, Mia Farrow, Barbara Hershey en Michael Caine.
Stoelendans met de partners van drie zussen.

Mickey (Woody Allen): “I had a great evening; it was like the Nuremberg Trials.”

Home for the holidays (1995)
Heerlijk familiedrama van Jodie Foster, met Robert Downey Jr. en Holly Hunter als broer en zus, met een glansrol van Anne Bancroft als hun moeder.

Claudia (Holly Hunter): “We don't have to like each other. We're family.”
Adele (Anne Bancroft): “I'm giving thanks that we don't have to go through this for another year. Except we do, because those bastards went and put Christmas right in the middle, just to punish us.”

The Ice Storm (1997) van Ang Lee, met o.a. Sigourney Weaver, Kevin Kline, Christina Ricci, Tobey Maguire en Elijah Wood.
Vreemdgaande ouders en zoekende pubers in een prachtige ijzige setting.

[Saying grace at Thanksgiving]
Wendy Hood (Christina Ricci): Dear Lord, thank you for this Thanksgiving holiday. And for all the material possessions we have and enjoy. And for letting us white people kill all the Indians and steal their tribal lands. And stuff ourselves like pigs, even though children in Asia are being napalmed.
Ben Hood (Kevin Kline): Jesus! Enough, alright? Paul... roll?

Natuurlijk ben ik de kalkoen niet vergeten. Daar kun je niet omheen met Thanksgiving! Hierover later op de dag meer.

5 opmerkingen:

ted zei

O, wij gaan nooit met kerst vreemd met onze zwager, maar met carnaval, of, als het niet anders kan, met Pasen of Pinksteren.

Kees zei

Wacht ik de hele dag op dat "meer" over "de kalkoen": KOMT er niets.
Gastbloggerschap staat of valt met discipline. Een reprimande lijkt me op z'n plaats, J.P.

Jan Paul zei

Nee hoor Kees, Ingrid heeft het keurig op tijd aangeleverd. Ik had alleen geen tijd om het op het blog te zetten. Gastheerschap gaat boven gastbloggerschap.

Ingrid zei

Ja Kees, had mij dan gemaild. I.p.v. mij en plein public aan de schandpaal te nagelen... ;-)
Had je nog een preview kunnen krijgen ook!

Ingrid zei

Bedankt, trouwens, Jan Paul, voor dit 'podium'. Het was erg leuk om eenmalig twee keer mee te werken aan jouw blog!