zaterdag, november 18, 2006

Stephen Fry (2)


Zoals beloofd meer over Stephen Fry. Bijna alles wat Fry heeft gedaan werd een enorm succes. Voor zijn rollen in televisieseries als Blackadder, Fry & Laurie en zijn rol als gastheer in de quiz Q.I. kreeg hij enorm veel waardering. Zijn boeken zijn internationale bestsellers. En hij is een veel gevraagd acteur voor films. Eén van zijn mooiste rollen was die van Oscar Wilde.

Eén keer kreeg Fry écht een slechte kritiek. Eén. De rest van de kritieken viel reuze mee. Het was in 1995 voor een theaterrol in het stuk Cell Mates, samen met Rik Mayall. (Mayall, bekend als Rick uit The Young Ones, minder bekend als schrijver van zijn autobiografie ´Bigger than Hitler, Better than Christ´). De Financial Times schreef vernietigend over hem. En dat zorgde ervoor dat hij na enkele dagen letterlijk en figuurlijk van het toneel verdween. Niemand wist waar hij was. Heel Engeland was in rep en roer. Dagenlang. Er was al iets bekend over zijn mentale toestand, en er werd rekening gehouden met het feit dat hij suïcidaal was. Elke dag verscheen er weer een nieuwe theorie op de voorpagina´s van zowel de tabloids als de meer gerespecteerde kranten. Uiteindelijk dook hij een week later op in België. Hij was Engeland ontvlucht en had inderdaad zelfmoord overwogen. Fry´s commentaar achteraf, samengevat in een zin: "I'm a silly old fool and I don't deserve this attention. Thank you and sorry."

Rick Mayall heeft het hem jaren later vergeven. Simon Gray, de schrijver en regisseur van het stuk niet. Die schreef ´Fat Chance´, een theaterdagboek over alles wat er die dagen gebeurde.

2 opmerkingen:

ted zei

Ik vraag me bij zoiets af hoe de schrijver van de kritiek in de Financial Times omging met die vermissing. Het is heel makkelijk om kritiek te geven op iemands prestatie als je die iemand niet onder ogen hoeft te komen, dus als de bekritiseerde reageert door zo ongeveer te verdwíjnen, hoe zou dat dan voelen bij zo'n criticus?

Jan Paul zei

Eigenlijk was het niet eens zo vernietigend wat de FT schreef: ´Fry is the all-time facade: so damnably English on the one hand and perplexingly inexpressive on the other. Watching a facade, however, is not a lot of fun.´ Dat was het. Meer niet. Ik ken recensenten die een stuk ongenuanceerder en harder te keer gaan.
Overigens was men het er wel over eens dat dit niet zijn beste acteerprestatie was. Het schijnt dat hij zijn tekst zo snel uit zijn hoofd kende dat hij niet genoeg tijd had om zich in te leven.