zondag, november 12, 2006

Slim slapen


Iedereen kent het. Je zit met een groot probleem en komt er niet uit. Je verzamelt overal informatie of inspiratie vandaan om maar een oplossing te vinden, maar het antwoord komt niet.
Dat komt volgens Guenther Knoblich en anderen omdat je dan juist te veel informatie en ideeën hebt. Sterker nog, iemand die er weinig vanaf weet komt in zo´n geval eerder met een betere oplossing. Een voorbeeld. Als u weet dat Jan Paul lesmethoden en AVI-boekjes voor net net lezende kinderen schrijft, als u weet dat hij veel over de geschiedenis schrijft en als u weet dat zijn hond Sien heet, dan denkt u te lang na bij de volgende test:

Wat volgt er op: vroeger, schrijven, lezen, Sien, ...

Het antwoord is natuurlijk Ot (maar Hendricus Scheepstra mag ook). Maar wie Jan Paul kent heeft toch even getwijfeld of het niet ´Jan Paul Schutten´ was. Een kwestie van te veel informatie.

Wat moeten we volgens Knoblich dus doen om sneller met een goed antwoord te komen? Alle overtollige bagage overboord gooien. Met een compleet frisse blik naar de zaak kijken. En de beste manier om dat voor elkaar te krijgen is om even te slapen. Niet iedereen kan dat overdag, maar er is nog een oplossing: dagdromen. De meeste oplossingen in ingewikkelde situaties ontstaan tijdens het fantaseren over vakanties, verre eilanden en andere dingen die niets met het probleem te maken hebben.

Miebeth Zalfjes

Geen opmerkingen: