donderdag, november 09, 2006

Ontelbaar


Ze heten de ´Pirahã´ en ze wonen in groepen van 10 tot 20 personen in het Amazonewoud. Zelf noemen ze zich ´Hi´aiti´ihi´ - zij die rechtop staan. Professor Daniel L. Everett verbleef zeven jaar bij deze stam en bestudeerde een opmerkelijke eigenschap van de stam: ze kunnen niet tellen en dus ook niet rekenen. En, misschien interessanter nog, ze kennen geen abstracte begrippen.
Collega´s van Everett dachten dat de stamleden een neurologische afwijking hadden, waardoor ze niet konden tellen. Everett zelf heeft ontdekt dat dit niet klopt. Jonge kinderen leren het met het grootste gemak. De volwassenen kunnen het niet omdat ze het niet willen. Ze hebben het in hun dagelijks leven ook nergens voor nodig. Maakt het uit dat je vijf kinderen hebt in plaats van zes? Voor hen niet. Je kent ze toch? Wat maakt het exacte aantal dan uit. Ze hebben alleen woorden voor ´een´, ´twee´ en ´veel´.
Aan abstracte woorden doen ze ook niet. Ze hebben bijvoorbeeld geen woord voor ´gisteren´ of ´morgen´. Ze kennen de begrippen wel, maar gebruiken ze niet. Nergens voor nodig. We leven toch vandaag?

Miebeth Zalfjes

1 opmerking:

Het gebalsemde lichaam van Lenin zei

Wat een waardeloos stukje.