dinsdag, november 14, 2006

Met


Een dezer dagen eten we bami en Bibi (die daar niet van houdt) gaat, op advies van een zeer gewaardeerd collega, proberen of ze het wél lekker vindt met mayonaise. Voor stervelingen klinkt dat als een bizarre combinatie, maar Bibi stopt mayonaise – en room – op de gekste dingen. In dit deel van de wereld zijn we gek op mayonaise. Maar zodra je de Noordzee oversteekt is dat al een stuk minder. Sterker nog, de Britten doen nog liever azijn op hun friet dan onze geliefde ´met´. Dat zit volgens mij zo:

De mayonaise is bedacht door de chefkok van de Franse hertog Richelieu. Richelieu had net de Engelsen verslagen bij Mahon (Maó) op het Spaanse eiland Menorca. En zijn kok moest daarom een groot feestmaal aanrichten. De chef wilde graag een saus met citroen en olie maken, maar kon niet aan de gebruikelijke room komen om de ingrediënten te binden. In plaats van room gebruikte hij daarom eieren als emulgator. De saus werd een enorm succes. En snel daarna veroverde de Mahonnaise, die daar werd uitgesproken als ´mayonaise´, de rest van het continent. De saus is hier sindsdien altijd populair gebleven. Maar in Groot Brittannië beduidend minder. Ze proeven daar kennelijk liever het zuur van de azijn dan het bitter van de nederlaag.

7 opmerkingen:

ted zei

Bij de Slag om Haifa wilden ze mayonaise maken, maar ze hadden amper ei en wel water. Zo is de Haifanaise ontstaan, later verbasterd tot halvanaise.;-)

Blieft Bibi wel nasi/rijst, macaroni en andere pasta?

Jan Paul zei

Aangezien Bibi er zelf niet op reageert verklap ik het maar.
Nasi: eens per jaar.
Rijst: soms noodzakelijk kwaad.
Pasta: soms. Niet vaak. En meestal vergezeld met zure room (zoals bij spaghetti bolognese)

Wat dan wel?
Friet.
Gebakken aardappelen.
Aardappelpuree.
Aardappelkroketten.
Allemaal het liefst genuttigd met mayonaise van Devos Lemmens.

Ach. Hij/zij die vrij van culinaire zonden is werpe de eerste bamibal.

ted zei

O hemeltje, een aardappeljunkie! Gelukkig blijft ze af van de heavy stuff: stamppot.

bibi zei

O Ted, het is weer stamppottijd. Een klein hoera voor de winter. (Ja met mayonaise.)

ted zei

Heb je al eens boerenkoolstamp geprobeerd met een beetje ketjap en sambal? - Misschien kom je zo wel af van je bamifobie!

Kees zei

Bami met mayonaise. Het is...., het is...., het is ongehoord, weerzinwekkend, onverdraaglijk, barbaars. En 't ergste van alles is dat ik samenwoon met een vrouw die zich aan dit soort schendingen van de gerechtenrechten ook schuldig maakt. Mayonaise bij hutspot, mierikswortelsaus bij bami, etc., etc. Ik leef met je mee, Jan Paul.

bibi zei

Nu Jan Paul de geschiedenis van Flipper beschreef, zal ik eraan moeten geloven: Bami met Mayo. Ik houd jullie op de hoogte.