maandag, november 27, 2006

Knight Rider

Hier komt de vraag uit de eerste aflevering van Jongens en Wetenschap die ik hoorde.

Herinnert u zich het programma Knight Rider nog? En dan met name het begin, waarin KITT een rijdende vrachtwagen in rijdt? Nu is de vraag: kan dat eigenlijk wel? Of is er sprake van trucage?

Want stel dat de vrachtwagen tachtig rijdt en KITT rijdt 81 kilometer per uur, dan wordt KITT zodra hij de laadklep oprijdt gelanceerd met een snelheid van 81 kilometer per uur. En de enige remweg die hij dan heeft is de lengte van de truck. Veel te kort dus. Of zit het toch anders? En moet KITT voorwielaandrijving hebben, achterwielaandrijving of zelfs 4 x 4? Wie o wie weet het antwoord?

20 opmerkingen:

Annet zei

Ze kunnen toch gewoon vijf kilometer per uur gereden hebben?

Jan Paul zei

Dat zou kunnen. Maar er zijn ook beelden waarop KITT en de truck andere auto´s inhalen. Die moeten dan nóg langzamer rijden. Bovendien leggen ze een flinl traject af. Daarnaast zou Michael op de beelden van dichter bij in slow motion moeten bewegen bij de opname.

Het zóú dus kunnen, maar het is niet waarschijnlijk.

ted zei

In ouwe zwart-witfilms stonden auto's gewoon stil en werd er, bijvoorbeeld door de achterruit van de auto) een filmpje getoond van een bewegende achtergrond. Tegenwoordig is die techniek natuurlijk heel erg verbeterd, maar bij KITT kan het zijn dat de voorste auto reed en dat KITT erachter hing aan een touw (dus niet op eigen kracht reed); via het touw werd KITT naar binnen getakeld en in de montage werd het touw weggepoetst.

Annet zei

Wie heeft er een truck? Dan kunnen we het uitproberen.

Jan Paul zei

Neeneenee! Niet doen! Er zijn al zo weinig potentiële ereleden. Daar moeten we heel zuinig mee zijn. Ik moet nog tot donderdag met jullie door. Anders moet ik bestaande ereleden royeren om ze daarna weer erelid te kunnen maken.

Godzijdank ben jij er nog. Maar wie moet ik anders erelid maken? Mijn hond Sien?

marieke zei

Geen oplossing... maar ik wil graag even kwijt dat ik vooral zo stoer vond dat hij via zijn horloge met KITT kon communiceren.

Jan Paul zei

Het idee van een touw lijkt me het veiligst. Toch hebben de makers voor een andere methode gekozen: ze reden de auto in de truck, met een normale snelheid. Het kan dus echt. Maar waarom rijdt hij dan niet met een noodgang de truck in?

Jan Paul zei

O ja. Tijd voor de off-topic tussenvraag. Is er een universele definitie waarmee je het verschil tussen groente en fruit kunt bepalen?

A: Ja.
B: Neen.

marieke zei

Ik wil zo graag erelid worden van het wetenschapsclubje, maar je komt steeds met onderwerpen waar ik echt niets van weet... En ik wil zo graag er bij horen. Ik ga me vanavond beraden en hoop dan in de loop van de nacht met een wetenschappelijk essay te komen over groente en fruit.

Jan Paul zei

Ik denk dat het nog wel goed komt met dat erelidmaatschap, Marieke! Er reageren zo weinig mensen dat ik niet heel kritisch kan zijn. Bovendien hoeft een antwoord niet goed te zijn om toch een erelidmaatschap te verwerven. En bedelen helpt zeker (in dít geval).

marieke zei

Oké dus als ik maar genoeg slijm dan moet het lukken... maar dan wel tegenover de buitenwereld volhouden dat ik het lidmaatschap heb verdiend met een buitengewoon spitsvondig essay dat wegens auteursrechten e.d. niet zo op het blog gezet kan worden.

Jan Paul zei

Van welk wetenschappelijk onderwerp heb je wel verstand, Marieke? Misschien kan ik de vraag van morgen er op aanpassen.

marieke zei

kinderboeken...

marieke zei

o ja en ik heb ook nog vakken als taalwetenschap en psycholinguistiek gedaan. En morfologie en syntaxis en fonologie en oudnederlandse taalkunde en...

caroline do luigi zei

Volgens mij zit het zo: de finesses van het gasgeven op Het Moment van Binnengaan in de Vrachtwagen, worden handmatig, of eigenlijk voetmatig, geregeld. Naar voorbeeld van het karretje van de Flintstones. Op die manier wordt dan heel subtiel afgeremd danwel aangezet bij het binnengaan in de vrachtwagen. Het gaat natuurlijk over het fuss-spitzengefuhl, en dat lukt niet gewoon met het gaspedaal. Dit is een geheim wat verder niet aan iemand bekend is....

thea zei

Ik begrijp de vraag niet.
Het gaat om KITT.
De auto die kon praten, die flirtte met vrouwelijke auto's, die uit zichzelf aan kwam rijden als Michael in nood zat, of maar knipte met zijn vingers, kortom: de auto die alles maar dan ook werkelijk álles kon (ik verdenk hem er zelfs van de afwas te doen op momenten dat Michael een keer lopend achter dieven aan zat): waarom zou hij dan ook niet tot op 4 cijfers achter de komma nauwkeurig dezelfde snelheid kunnen aannemen als de vrachtwagen waar hij in moet rijden..? Lijkt mij niet zo'n opgave voor KITT.

marieke zei

Hoera voor thea... volgens mij heeft zij het als enige begrepen. Maar ja, ik zit natuurlijk niet in de jury.

Jan Paul zei

En dan nu het antwoord op de off-topic tussenvraag. Het antwoord is neen. Er is geen enkele universele regel te bedenken om het onderscheid tussen groente en fruit aan te geven. Op elke regel zijn wel enkele uitzonderingen te bedenken.

Wisten jullie trouwens dat David Hasselhoff laatst heeft verklaard dat KITT verliefd op hem was? Hij zei dat KITT hem elk avond na werktijd thuis wilde brengen. Het heeft zelfs het nieuws gehaald (echt waar).

Morgen het antwoord op de Knight Rider vraag. Nu eerst een lekker bordje oerwoudpatat. Of oertijdpatat.

Lennart (Part of L & M) zei

cool man,
wist niet dat deze tv-serie bestond.
heb het toen op internet opgezocht.
erg interessant en mooie trucages ook.
ga er zeker wat meer over bekijken.
met dank voor de tip.
greetz ook aan mevr bibi en doggieknuffies voor mevr sien (ohhhh maikie zegt dat zij uit logeren is) from lennart

Jan Paul zei

Lennart, de beste aflevering van Knight Rider is die waarin KITT een evil twin blijkt te hebben: KARR. Nou ja twin, het is een prototype ´gone bad´. KARR is eigenlijk beter en sterker. Maar hij is ook vals.
Uiteindelijk moet KITT het opnemen tegen zijn slechte ´oudere broer´ en hoe dat afloopt...