vrijdag, november 24, 2006

Kat en muis

Complimenten voor Richard. Hij heeft het perfecte antwoord gegeven. Je zou mooit verwachten dat de kans zo groot is dat er in zo´n groep twee mensen tegelijk jarig zijn, maar het is toch zo. Het scheelt mij bovendien weer een uitleg. Châpeau.
Heeft Richard nu het exemplaar van Jongens en Wetenschap deel 1 gewonnen? Neen. We gaan nog een week door. Bovendien gaat het niet om het júíste antwoord, maar om het leukste. Richard maakt natuurlijk wel een kans vanwege zijn berekening van de snelheid waarmee Ted van Lieshout uit het raam zou moeten springen om de overkant te halen. Maar, om met Joop zoetemelk te spreken, de week is nog lang; er kan nog van alles gebeuren.

Hoog tijd voor de nieuwe opgave.

In Amsterdam was er een supermarkt die kattenvoer in de aanbieding had onder de naam "Gourmet Mouse". Eindelijk! Eindelijk! Dacht men. Eindelijk is er kattenvoer met muizensmaak. De kattenbezitters die hun harige huisdier wilden trakteren op deze bijzondere versnapering kwamen echter bedrogen uit. Er was sprake van een schrijffout: er had "Gourmet Mousse" moeten staan.
Hun droom zal nooit in vervulling gaan. En dat is meteen de opgave van vandaag:

Waarom bestaat er geen kattenvoer met muizensmaak?

16 opmerkingen:

Lilli zei

Katten houden natuurlijk helemaal niet van muizensmaak. Bovendien vergt het een ongekende subtiliteit de vacht van een muis te verwijderen en dan ook nog wat vlees over te houden. Ik denk dus dat katten amper weten hoe muizen smaken!

En zeg nou zelf, als je kunt kiezen tussen een muis cadeau doen aan je baas om daar vervolgens voor beloond te worden met lekker chemisch 'kippenvlees uit blik' of een muis ontleden... nou, ik wist het wel!

Dat brengt me bij de volgende optie: Hoeveel muizen zijn er wel niet nodig om een blikje kattenvlees te vullen?

Bovendien: tijdens zijn evolutie is de huiskat zich genetisch gaan aanpassen aan zijn voeding. De gedomnesticeerde kat heeft daarbij langzaam maar zeker zijn onderscheidingsvermogen verloren -immers, alle smaken in dat kattenvoer zijn toch immers ongeveer hetzelfde.

Ehm... wat was de vraag ook alweer?

Annet zei

De fabrikanten van katten voer houden geen rekening met wat katten lekker vinden. Het gaat er om wat mensen lekker vinden. Daarom zie je de gekste en duurste soorten katten voer met zalm en wild. En dan nog met een blaadje selderij er op als garnituur! Alsof katten dat lekker vinden!

En mensen houden niet van muizen.

ted zei

Richard, Bravo!

Leuke vraag! 2 Antwoorden:
1. Katten zie je vaak spelen met muizen maar ik heb nog nooit een kat een muis zien eten; wel leggen katten gedode muizen neer als hapje voor de andere bewoners voor het huis. Misschien omdat ze zelf geen muis lusten? De vraag is dan natuurlijk: waarom niet?
2. Als je elke nacht al muis eet en je gaat een keer uit eten in de supermarkt, dan wil je natuurlijk niet wéér muis!

Jan Paul zei

Ik ben benieuwd of mijn hond Sien gezien haar intense kattenhaat een blik gemalen kat lekker zou vinden. Of dat ze liever een dvd opzet waarop te zien is hoe een kat urenlang gepest wordt.

Geleyn zei

Ha, het goede antwoord staat er bijna bij. Katten houden namelijk wel van de doodgewone muis, zowel om de muis dood te martelen maar ook om op te eten.
Katten houden echter niet van spitsmuizen. In de loop van de tijd hebben spitsmuizen een smaakstof (E234 of E235) ontwikkelt die ervoor zorgt dat katten hun smaak niet blieven. Handigheidje van de spitsmuis. Helaas, het beschermt hen niet tegen katse martelpraktijken.

Jan Paul zei

Tussendoor even een kort Jongens en Wetenschap gedachtenexperiment. Neem een vel papier in gedachten. Hoe vaak denkt u deze te kunnen vouwen:

A: tussen de tien en twintig keer
afhankelijk van hoe groot of klein het vel is.
B: tussen de tien en twintig keer afhankelijk van hoe dik of dun het vel is.
C: Als het vel groot en dun genoeg is kun je het wel tientallen keren vouwen.
D: Je kunt geen enkel vel papier vaker dan tien keer vouwen.

Ingrid zei

Jippie, de titel staat nu goed bij mijn stukje. Dank, Jan Paul!
Wat een pracht van een foto bij jouw stuk. Zo te zien houdt die poes best van muizensmaak.
Mijn katten zijn te dom om een muis te vangen. Gelukkig hebben we er binnenshuis geen. Wel in de tuin, onder het plankier. Maar die muizen gaan uit eten bij de cavia van de buren.
Wist je dat katten alleen iets kunnen zien als het beweegt? Als muis dus heel stil blijven zitten, wil wel eens helpen. En hopen dat de kat je dan niet ruikt.

Jan Paul, op jouw vorige vraag: bedoel je doormidden vouwen, of willekeurige vouwen? Dat maakt nogal een verschil, namelijk.
Het beste antwoord moeten we natuurlijk zoeken in Japan. Daar weten ze alles van origami. Volgens mij kun je je suf vouwen aan papier. Probeer de 'kraanvogel' maar eens te maken!
(Nee Ted, o-ri-ga-mi, geen kama sutra)

Jan Paul zei

Dubbel vouwen uiteraard. Precies op de helft.

Overigens heeft Sien wel eens een muis gevangen. En een paar weken geleden zat ze er ook weer vlak bij.

ted zei

D!

Jan Paul zei

Na elke aflevering kozen Koen en Sven altijd een van de bellers uit om erelid te worden van de Koninklijke Academie voor Jongens en Wetenschap. Dat was steevast een beller die een interessante wetenschappelijke stelling of mening verkondigde.

Aangezien ik in gedachten Ted zo´n honderd keer op een supermanachtige manier door de lucht heb zien zweven om in het tegenoverliggende pand terecht te komen, is Richard het virtuele erelid van de Jongens en Wetenschapweek van gisteren.

ted zei

En terecht! Hoor hier de eerste twee strofen van mijn gedicht "Lievelingsdroom":

Deze droom is mij het liefst:
dat ik zweef als een hollend hert
over straat en door plantsoen.

Kijk toch hoe ik bij gym sierlijk
haasje-over spring met de bok,
maar verlos mij van het kwade amen...

Jan Paul zei

Ted heeft met ´D!´ niet alleen de kortste reactie op dit blog ooit, maar ook nog gelijk.

Probeer het maar na te doen met een krant. Bij elke vouw halveert het oppervlak en verdubbelt het aantal bladzijden dat je moet vouwen. Zo krijg je eerst 2, dan 4, dan 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512 vellen, terwijl er van het oppervlak niets meer over blijft.

Zou je een vel papier 50 keer kunnen vouwen, dan zit je met een stapel papier tot aan de zon. Na 100 keer vouwen zit je aan 12 miljard lichtjaar van ons verwijderd. Daar heb je veel papier voor nodig. En dat is slecht voor het regenwoud.

Ingrid zei

Eén vel papier blijft toch gewoon één vel, hoe vaak je het ook vouwt? (gelukkig, voor het regenwoud)

Avalon Cat Cartoon zei

Hmmm, ik heb hier toch wel even over moeten nadenken. Ik denk dat de meeste mensen vrij conservatief zijn wat dit betreft en toch liever bij gewone maaltijden voor de kat blijven zeker als die er voor hen ook 'smakelijk' uitzien. Zelf experimenteer ik graag met het eten dat ik aan mijn kat geef en ik zou er niet voor terugschrikken om hem muis in blik voor te schotelen.

Anne zei

Katten zie je vaak spelen met muizen maar ik heb nog nooit een kat een muis zien eten

Bram zei

Helaas heeft een van mijn katten wel een muis gegeten vorige week. Bah! Maar om te weten hoe dat een muis smaakt.... Dat ga ik niet proberen.