zaterdag, november 04, 2006

Interniet


Tja. Canada is een modern land, met de beste internetverbindingen. Maar ik zit uitgerekend in een hotel waar je een bespottelijk bedrag moet betalen om via de afstandbediening van je tv te kunnen surfen. En uitgerekend mijn nichtje, waar ik veel bivakkeer, doet niet aan internet.
Bovendien weet niemand hier een internetcafe te vinden. Voor het vlakbij gelegen Buffalo, waar het miechelt van de internetcafes, moet je de grens oversteken. En dat is geen pretje. De douane is er zo vriendelijk dat je nog net niet geboeid, bespuugd en geschopt wordt. Als je ook maar vijf minuten de grens over wil, krijg je een kruisverhoor van een half uur. Guantanamobay is een vakantieoord vergeleken bij de grens tussen Canada en de VS. Dawwerkdusallemaalnie.
Daarom zal ik al mijn nieuws vanuit hier pas vanaf dinsdag met terugwerkende kracht publiceren. Met posts onder andere over:

- De angstaanjagend foute televisiedominees (met een leuke rel over de dominee van George Bush)
- Waarom Michael Moore een ontzettende eikel is
- Dat geen enkele Canadees weet waar de naam 'Canada' vandaan komt
- En nog veel meer!

Tot dan!

Jan Paul

4 opmerkingen:

ted zei

Oké, we komen er waarschijnlijk nooit achter waarom Canada Canada heet. Nu was er op het nieuws iets over de Rotterdamse wijk Charlois. Ik heb altijd gedacht dat je dat moest uitspreken op zijn Frans, zoals de Waalse stad Charl(er)oi(s) - Shjarlwà, dus. Maar je schijnt het te moeten uitspreken als: Schaarloos.
Waar komt die merkwaardige naam vandaan? Misschien is dat meer een vraag voor Bibi.

bibi zei

Jee, Ted, dat is een goeie. Ik spreek het altijd uit als Sjaarloos. Ik zal het eens uitzoeken waarom dat zo is. Het kan even duren, want ik ga straks voor lezingen een paar dagen naar Groningen.

ted zei

Ik heb zelf even gegoogeld.

Karel de Stoute was ook Graaf van Charollais, waar de naam Charlois vandaan zou komen. Ik ben niet helemaal overtuigd, maar als dat klopt, dan zou "Sjaarloos" dus eigenlijk een soort verhollandsing zijn.

Op de site van ene "Engelfriet" staat: "Iedere Rotterdammer weet Charlois op een heel speciale manier uit te spreken, zoiets van Sjaarloos, met de klemtoon op de eerste lettergreep, waardoor je meteen weet: Rotterdammer (m/v)...
In bijv Brabant vinden ze dat maar raar, daar hebben ze het altijd over Charloua, net zoals ze de Fransen Charleroi uitspreken."

Nou ja, dat is dus precies wat er aan de hand is, want ik ben inderdaad Brabander!

http://www.engelfriet.net/Alie/Aad/charlois.htm

bibi zei

dank je wel Ted, zo zal het zijn. Enne, wat een geweldige naam Engelfriet. Daar zou ik wat voor geven, voor zo'n naam.