maandag, november 13, 2006

Het einde van de leugen...


Nog van plan te liegen? Schiet dan maar op, want de nieuwe generatie leugendetectors komt er aan. En die liegt er niet om (woehaha). De oude leugendetectors waren gebaseerd op het feit dat je harstlag hoger wordt wanneer je leugens vertelt. Ook treedt er een lichte transpiratie op.
Slimme criminelen konden de traditionele leugendetectors misleiden door tijdens de onschuldige controlevragen op hun tong te bijten. Dat gaf hetzelfde effect, zodat er geen verschil optrad tussen de controlevragen en de vragen die te maken hadden met de misdaad. Ook waren er onschuldige mensen die zo zenuwachtig waren dat ze tóch een verhoogde harstlag kregen bij de misdaadgerelateerde vragen. Vandaar dat een leugendetector nooit als doorslaggevend bewijsmateriaal mocht dienen.

De nieuwe leugendetectors werken op hersengolven. Er is al een machine waarbij de verdachte niets meer hoeft te zeggen. De machine herkent aan de hersengolven of de verdachte een vertrouwd beeld ziet of niet. Het werkt zo. Als wij dingen zien die we al kennen, dan zenden onze hersenenen een ´P-300´ golf uit. Bij nieuwe beelden zijn er andere golven. Stel nu dat een potentiële dader bij de plek van de misdaad (ergens in een afgelegen bos waar nooit iemand komt) een p-300 signaal uitzendt, dan is hij daar geweest. En dus schuldig.
Aan de methode kleeft dus ook een nadeel. Stel nu dat Bibi Jan Paul vermoordt in hun eigen huis, dan is er sowieso een P-300 golf zichtbaar. En daar heb je niets aan. Toch heeft deze methode al voor diverse bekentenissen en veroordelingen geleid in de Verenigde Staten.
Maar de allernieuwste generatie gaat nog verder. Die maakt gebruik van hersenscans. Bij het liegen worden andere delen van ons brein geactiveerd dan als we de waarheid vertellen. De scans van dit apparaat maken dit akelig duidelijk zichtbaar. Er kleven nog wat kinderziektes aan de scanner, maar hij komt er aan...

Overigens heeft een onderzoek uitgewezen dat liegen een absolute noodzaak is in een sociale omgeving. Door te liegen kunnen we ons uit lastige situaties redden en dat voorkomt ruzies en houdt de sociale band in stand.

Miebeth Zalfjes

4 opmerkingen:

ted zei

Als Bibi Jan Paul per ongeluk vermoordt, zorg ik wel voor een alibi. Als ze het expres doet, moet ze zich er zelf maar uit zien te liegen.

Jan Paul zei

Grafsteentekst

Hier ligt Jan Paul,
hij is vermoord.
Vermoord met cyaankali.

De dader moet een schrijver zijn,
maar Bibi heeft een alibi:
ze was met Ted naar Walibi.

De moordenaar is er vandoor.
Die zit lekker op Bali.
Wie het is? Een schrijver dus:
Abdelkader Benali.

ted zei

Hartstikke goed! Ik wist niet dat jij dichtersaderen had! Je hebt me geïnspireerd tot het volgende:

Jan Paul was bij de vuilnisbelt
in slaap gevallen, uitgeteld.
Toen kwam zijn gade aangesneld.

Die heeft met redeloos geweld
hem doodgestoken met een speld
en daarna het alarm gebeld.

Huilend heeft zij toen verteld:
"Mijn lief is dood, mijn schat, mijn held!
Dat heb ik zellef vastgesteld

toen ik hem aantrof in het veld.
Een onverlaat, wreed ingesteld,
die heeft mijn arme man geveld

en wat mij nog het meeste kwelt
en innig heeft teleurgesteld:
het ging hem om het statiegeld!"

Jan Paul zei

Ach wie me dan ook doden zal,
Benali, Ted of Dumon Tak
Als ik dood ben krijg ik wel een plaats
in de Vermoorde Dichters Almanak