dinsdag, oktober 24, 2006

Schaak


Ik heb weinig met schaken. Ik ken de spelregels, maar verder begrijp ik er niets van. Maar dat het een geweldige sport is, dat geloof ik zeker. Ook al weet ik er niets van, toch lees ik zo vaak mogelijk de schaakcolumns van Hans Ree in de krant. Ree is een meester in anekdotes en als er ergens wonderlijke dingen gebeuren, dan is het wel in de schaakwereld.

Hilarisch was het wc-incident bij de recente WK-tweekamp tussen Kramnik en Topalov. Kramnik mocht niet meer naar de wc, omdat Topalov hem ervan beschuldigde dat hij daar een klein zakcomputertje raadpleegde. Helemaal ongegrond was die verdachtmaking niet, want Kramnik ging wel érg vaak naar de wc. Het haalde zelfs het journaal.

Een paar weken geleden had Ree een stukje over mobiele telefoons. Die moeten uit tijdens een wedstrijd. Gaat je telefoon toch af, dan heb je meteen verloren. Dat overkwam een schaker die bij aankomst aan het bord braaf zijn telefoon wilde uitzetten en nét op dat moment gebeld werd. Hij was een minuut te laat aan het bord verschenen en de wedstrijd was dus officieel al begonnen. Hij was niet de enige met pech. Een andere schaker vroeg of er voor hem een uitzondering gemaakt kon worden omdat zijn vrouw elk moment kon bevallen. Dat kon. Hij werd gebeld, nam op en legde daarna meteen weer neer. ´Was dat je vrouw?´ vroegen ze. ´Nee, verkeerd verbonden,´ was het veel te eerlijke antwoord. Partij verloren.

Waarom laten de schakers hun telefoon niet thuis? Heel simpel. Die telefoons zijn kleine computertjes geworden. Er staat een schat aan informatie op. De schakers zijn doodsbang dat hun telefoon gestolen wordt als zij weg zijn. Maar de paranoia is nog erger. De Brit Nigel Short merkte ineens dat zijn telefoon al heel lang aan stond tijdens een partij tegen een de Fin Karttunen. Had hij die niet uitgezet? Gelukkig was hij niet gebeld. ´Dat is het voordeel als je geen vrienden hebt,´ zei Short achteraf. Maar een partij later won Karttunen wél omdat het mobieltje van een tegenstander afging. Veel schakers vermoedden een complot. Kartunnen komt immers uit Finland, het land van Nokia. En daar weten ze alles van telefoons.

1 opmerking:

Geleyn zei

Schaken is net een echte sport, list en bedrog, schijnbewegingen, offerbereidheid, en ja.... waarschijnlijk ook doping. Overigens ik las laatst ook dat er cricketers zijn betrapt op het gebruik van doping. Dus zelfs voor de meest luie sport heb je al doping nodig.