dinsdag, oktober 17, 2006

Peter en Maurice


Er is ineens weer veel aandacht voor de Deventer moordzaak. Maurice de Hond laat het graf van het slachtoffer 24 uur per dag bewaken, omdat hij denkt dat het moordwapen onder de steen ligt. Hij heeft het graf met een metaaldetector laten onderzoeken door een gespecialiseerd bureau. En daarbij is een voorwerp gevonden in de vorm van een mes.
Maurice de Hond geeft klauwen met geld uit om te bewijzen dat Ernest Louwes onschuldig vast zit. Als je zijn site bezoekt, www.maurice.nl, dan kun je niet anders concluderen dat Louwes onschuldig vast zit. De zoveelste gerechtelijke dwaling, zou je zeggen. Maar heeft hij ook echt gelijk? Je zou willen van wel. De klusjesman die het volgens De Hond gedaan heeft is een agressief mannetje. Louwes ziet er veel beschaafder uit. In de Middeleeuwen zou de klusjesman op grond van zijn uiterlijk al honderd keer veroordeeld zijn. Maar dit is 2006.
Het Openbaar Ministerie krijgt sinds kort steun uit onverwachte hoek. Niemand minder dan Peter R. de Vries geeft het O.M. gelijk. De Vries heeft bijna net zoveel onderzoek gedaan als Maurice de Hond, maar kwam tot een andere conclusie: Louwes heeft het wel degelijk gedaan. Als op zijn site kijkt, www.peterrdevries.nl, dan lees je waarom.
Ik denk dat De Vries gelijk heeft. Niet op basis van zijn ervaring. Ook niet vanwege de feiten. Want als je die bekijkt hebben ze het alle twee gedaan (én zijn ze alle twee onschuldig). Maar De Vries belicht beide kanten van de zaak. Hij noemt de voors en tegens. De Hond gaat juist alleen maar als een fanaticus op zoek naar de tegens. Alles wat niet in zijn verhaal past wordt meteen gebagatelliseerd. Dat maakt De Vries een stuk geloofwaardiger.
En dan nog dat mes. Stel. Je bent de moordenaar en je hebt het moordwapen. Dan begraaf je dat ergens heel diep en ver weg. Je vernietigt het. Of je steekt het in de fik. Maar je legt het niet met heel veel moeite onder de grafsteen van je slachtoffer...

4 opmerkingen:

marieke zei

Het schijnt toch een beproefde methode te zijn... het moordwapen begraven met het slachtoffer. Niet dat ik het uit persoonlijke ervaring weet, maar heb volgens mij weleens een dergelijk plot gezien in een maffiafilm ofzo. En ik kijk natuurlijk altijd naar csi... ik zou zo door kunnen gaan voor petra r. de vries, geen opsporingsmethode is mij meer vreemd!

Jan Paul zei

Bij de maffia is het vaak een boodschap. Zo van ´we hebben hem vermoord want...´ (En dan is bijvoorbeeld iemands tong afgesneden omdat-ie de ´omerta´ heeft verbroken.) Volgens de Zuid-Italianen bestaat de maffia trouwens niet. Alleen herders met machinegeweren.

marieke zei

ja, zie je wel, denk ik ook een beetje ingevoerd te zijn over een bepaald onderwerp... maar nee, meneer schutten weet het beter, want die heeft natuurlijk net een boek geschreven over spionage enzo... ZUCHT

Jan Paul zei

Jaha... en meneer Schutten komt binnenkort met een boek over CSI.