maandag, oktober 30, 2006

Mirakel (2)


(lees eerst Mirakel hieronder voordat u dit leest. Dit is het vervolg.)

Alle weeskinderen van Amsterdam begonnen dus te hallucineren. Een wonder van God volgens de protestanten. Maar hoe zat het echt? Geschiedkundigen hebben ontdekt dat 1566 klimatologisch een rampjaar was met heel veel mislukte oogsten. Vanwege de onrusten in de stad ging het ook economisch niet goed. De bevolking was dus straatarm en de weeskinderen werden daar het slachtoffer van. In plaats van brood en groente kregen zij alleen nog maar hennepkoeken. Want hennep was er voldoende (er werden touwen van gemaakt). De kinderen kregen dus een cannabisvergiftiging – of anders gezegd, ´ze gingen flippen omdat ze een bad trip kregen van de spacecake´. Toen dus al. En dat in de stad die nu bekend staat vanwege de koffieshops…

6 opmerkingen:

ted zei

Dat was zeker niet in me opgekomen: drugs! Maar met die wetenschap in het achterhoofd had ik misschien kunnen denken aan alcoholvergiftiging, omdat het drinkwater uit de gracht werd gehaald en dat was zo smerig, dat men in plaats daarvan bier dronk. Maar ik weet niet of kinderen ook bier te drinken kregen.

Edward van de Vendel zei

Wat een schitterend verhaal, Jan Paul. Ik kijk heel erg uit naar je boek, deel 7? 8? in de Jan Paul Schutten Bibliotheek!

bibi zei

Maar hoe zat het dan met die naalden en glasscherven die ze uitbraakten?

Jan Paul zei

Ted, het bierverhaal komt uitgebreid voor in het boek. Omdat het een prominente rol speelt in de geschiedenis van de stad. Iedereen dronk bier, ook kinderen. Maar er zat minder alcohol in dan nu.
Edward, als alles goed gaat wordt het deel 7. Maar je weet maar nooit.
Bibi, ik heb geen flauw idee... Misschien dat ze in verwarde toestand glas hebben gegeten. Er moest maar eens een geschiedenisstudent op afstuderen.

ted zei

Dat glas en die naalden zijn er vast bij verzonnen om het verhaal sterker te maken, Bibi.

Ik heb er even mijn middelbare-school-geschiedenis-scriptie uit 1974 op nageslagen. Die ging over Anna Roemers Vischer, de minder bekende zus van Maria Tesselschade. Ik schrijf even over: "Praktisch als altijd bracht ze haar echtgenoot ertoe op zijn oude dag zich nog in te laten schrijven als student aan dezelfde universiteit waar ook hun beider zonen studeerden, teneinde als 'huishoudende' persoon vrijdom van bier- en wijnaccijns te verkrijgen."

Ik snapte 'huishoudende' niet en daarom zette ik het tussen aanhalingstekens. - Maar waar het om gaat: er werd dus belasting geheven op bier en men probeerde die te ontduiken. - What's new?

Pikant detail: vrouwen mochten niet naar de universiteit, vandaar dat Anna haar man inschreef.

Thomas zei

Dat wordt een erg leuk en interessant boek, zo te horen!