zondag, oktober 22, 2006

Lonelygirl15


Internettechnischerwijs loop ik behoorlijk achter, dus veel mensen kennen dit verhaal al. Maar het blijft opmerkelijk. Veel van de miljoenen filmpjes op Youtube bestaan uit videodagboeken. In 99.9 procent van de gevallen zijn die volkomen oninteressant. Maar op een gegeven moment dook lonelygirl15 op. Lonelygirl15 is een eenzaam meisje van 15 dat Bree heet. Haar ouders zijn lid van een (str)enge sekte en ze mag niet naar school. Onderwijs krijgt ze thuis. Ze heeft een vriend, Daniel, en die helpt haar met de techniek achter haar videodagboeken (vlogs).
Lonelygirl viel op tussen de ontelbare andere vlogs. Haar filmpjes werden eerst door honderden mensen bekeken. Daarna werden het er duizenden en tienduizenden. Ze heeft nu zelfs een fanclub. Sommige surfers zijn verliefd op haar geworden. Anderen vinden haar verschrikkelijk. Ze krijgt eerbetonenen en persiflages op haar openhartige hersenspinsels – allemaal te zien op Youtube. Ze is dus een klassieke internethype.
Maar alles is nep. Fans hebben haar IP adres getraceerd en ontdekten dat het verhaal niet klopte. Inmiddels is Lonelygirl15 ´uit de kast´. Bree is in werkelijkheid een actrice uit Nieuw Zeeland. Het hele project is bedacht door filmmakers uit Los Angeles. Ze creëerden een mooi meisje waarmee de vele surfende computernerds zich mee konden identificeren (jong, eenzaam en onbegrepen). Het gerucht gaat zelfs dat er een Lonelygirl the Movie komt, à la the Blair Witch Project. Lonelygirl is nu zelfs zo populair, dat ze gevraagd wordt voor commercials. De vraag is alleen hoe lang ze nog populair blijft. Want nu iedereen weet dat het nep is, is alle lol er af.

2 opmerkingen:

Edward zei

Het leuke was dat haar makers allerlei verwikkelingen bedachten. Bijvoorbeeld dat Daniel in het geheim gezegd zou hebben dat hij verliefd op haar was. En zij meldde in een filmpje weer dat ze niet waist wat ze daar mee aan moest. Waarna hij in een filmpje 'devastated' was dat ze zijn geheim voor iedereen onthulde. Waarop ze het weer goed maakten. In een filmpje, uiteraard...

Ludo zei

Ik ben er in eerste instantie ook ingetuind. Het is wel erg knap gedaan. Nog steeds niet echt te snappen hoe ze dit verhaal zo hebben kunnen "hypen" dat het zo populair werd.