vrijdag, oktober 27, 2006

Domme uitvinding


De roltrap wordt over het algemeen gezien als de meest mislukte uitvinding aller tijden. De trap, in 1897 uitgevonden door Charles Seeberger, was namelijk bedoeld om meer mensen van A naar B te vervoeren in minder tijd. Maar omdat de meeste mensen stil blijven staan op de roltrap, worden er in de zelfde tijd juist veel mínder mensen vervoerd.
Ik vind de roltrap een prima uitvinding. Is het niet druk, dan kun je nog snel de trein halen door extra snel via de roltrap naar boven te sprinten. Is het wel druk, dan kun je de trap nemen die - dankzij de roltrap - niet geblokkeerd wordt door alle slome mensen die op de roltrap blijven staan.
Wat is dan wel de domste uitvinding? De bladblazer natuurlijk. Met gigantische voorsprong op bijvoorbeeld de panpizza of de buitenspelregel in voetbal. Het lawaai en de irritatie die dit ding in een paar minuten kan veroorzaken is tientallen keren erger dan het ongemak die een paar blaadjes in een heel jaar kunnen veroorzaken.

8 opmerkingen:

ted zei

De domste uitvinding - en dat weet jij best, Jan Paul - is de uitvinding van de doelman bij voetbal. Als ze die er nou eens uitgooien, dan krijgen de voetballers met een beetje richtingsgevoel die bal er zo nu en dan eens in. Voor de voetballers zonder richtinggevoel zouden ze het doel een paar meter breder en hoger kunnen maken, want zoals iedereen weet gaan de meeste ballen ernaast en erover.

Jan Paul zei

Neeneeneeneenee. Áls er dan een nog dommere uitvinding bestaat dan de bladblazer, dan is dat de democratie en dan met name het referendum. De oude Grieken vonden het trouwens zelf ook al niet hun beste uitvinding. Je laat mensen met de algemene ontwikkeling van een kunstgebit toch niet beslissen over belangrijke zaken als politiek?
Wat dan wel. Terug naar een dictatuur? Nee. Ook niet. Als mensen eerst een rijbewijs moeten halen om een auto te besturen, dan mogen ze ook best eerst een stembewijs halen om te mogen stemmen. Ze krijgen dan wel een theorie-examen, maar natuurlijk géén steminstructeur.

Ludo zei

Beste Jan Paul,

helemaal eens met je stukje. Behalve het stuk over buitenspel bij voetbal. Wij mannen hebben het tegenwoordig zwaar. Zo langzamerhand is er nog maar 1 domein over waar wij met harde hand regeren: het voetballen. En dat ligt aan de buitenspelregel. Was die er niet dan snapte elke vrouw het spelletje. Was Jan van Halst allang vervangen als analyticus door Nance. Snap dan dat buitenspel het enige ter wereld is wat elke man snapt en elke vrouw niet. En wat moeten we dan? Hebben we nooit meer het rijk voor onszelf op zondagavond 19.00 uur sharp en wil Bibi in het vervolg met je mee naar voetbal. Sterker nog: ze weet er dan meer van dan jij?
Jan Paul, ik smeek je, neem je woorden over buitenspel terug.....

ted zei

Buitenspel, dat is toch als iemand de bal in het doel schopt terwijl alle spelers nog buiten de lijnen staan omdat ze de nieuwe zomermode en de laatste trends aan het bespreken zijn?

Jan Paul zei

Schiet me ineens iets te binnen. Buitenspel is natuurlijk hartstikke noodzakelijk. Zeker als je van aanvallend voetbal houdt. Zo word je meer gedwongen om vanaf de flanken naar voren te komen (in bijvoorbeeld een 4-4-2 systeem) om zo de 10 te bereiken. En om de nieuwste zomermode te bespreken natuurlijk.

Jan Paul zei

Momenteel probeer ik een nieuws stukje te publiceren, maar het wordt geweigerd door Blogger. Er is dus duidelijk sprake van censuur. En dat terwijl het een heel vriendelijk stukje is zonder vieze woorden of andere redenen voor censuur.

Edward van de Vendel zei

Blogger is bezig met onderhoud, Jan Paul. Mijn weblog is de hele dag al niet bij te werken... Groet!

Diet zei

Tip van een Trouwlezer: "brandt volgende keer die hogedrukreinigers maar af". En passant meldt hij nog staande te plassen.In de wastafel van de wc.