dinsdag, oktober 31, 2006

Canadese roulette


Alvast een kort verhaalt vooraf over de beroemde watervallen uit Canada. In Niagara Falls hebben ze een geheel eigen variant op Russische roulette: jezelf in een ton of vat omlaag laten storten vanaf de Falls. Inmiddels zijn er tientallen pogingen gedaan, met wisselende resultaten. De mate van succes wordt niet zozeer bepaald door de kwaliteit van het vat, maar door puur geluk. Stuiter je op een rots, dan ben je er direct geweest. De kracht van het water slaat elk vat als een colablikje plat op de rotsen. Kom je niet op een rots terecht, dan heb je een redelijke kans om te overleven. Tenminste, zolang je niet tegen een van de rotsen in de kilometers lange wildwaterbaan na de Falls te pletter slaat.
In 1953 voer een man met het zoontje en dochtertje van een vriend op een plezierbootje. Hij voer een eind stroomopwaarts toen de motor stopte en het bootje stuurloos raakte. Het bootje stevende steeds sneller op de waterval af. Omdat de motor niet meer wilde starten, zat er nog maar één ding op: overboord springen en proberen naar de kant te zwemmen. Dat laatste was natuurlijk onmogelijk in de sterke stroming. Toch werd het meisje juist door die stroming naar de kant gesleurd. Enkele meters voor de waterval. Een omstander kon haar nog net met een lange tak redden. De man zelf kwam op de rotsen terecht. Zijn zoontje stortte ook omlaag, maar… overleefde het. Hij werd zo ver vooruit geslingerd dat hij verderop in het water belandde. En zijn reddingsvest redde hem daarna. De kapitein van de toeristenboot Maid of the Mist zag het allemaal gebeuren en redde hem uit het water.
De jongen is inmiddels een man van in de vijftig en een succesvolle manager bij een telecombedrijf.

Overigens had je anderhalve eeuw geleden de stuntman Blondin. Die spande regelmatig een touw over het water waarover hij van de ene naar de andere kant liep. Zijn leukste stunt was met een oventje. Dat nam hij mee tot hij precies op het midden van het touw was. Daar stak hij hem aan, hij bakte er een eitje mee, peuzelde dat op en ging vervolgens weer terug.

2 opmerkingen:

Edward van de Vendel zei

Jan Paul, ik wens je alvast een heel heel goede tijd daar (t zal geweldig zijn, al is het geen Odessa), en een geruisloze reis. Een Dyson-ervaring, dat moet het worden. De reis dus. Behouden aankomst!!!

marieke zei

En laat even weten wat voor stunts jij gaat doen bij de niagara waterfalls! Ik stel voor iets met die Dyson of anders met een strijkijzer!