donderdag, oktober 19, 2006

Botsing


Deze foto is recent gemaakt door NASA. Het is een foto van twee sterrenstelsels die op elkaar botsen. Bij deze botsing zijn miljoenen en miljoenen sterren betrokken. En dus ook miljoenen en miljoenen planeten. Op sommige van die planeten zal ongetwijfeld leven voorkomen (biologen hebben aangetoond dat overal waar leven mógelijk is, ook leven bestaat). Daar blijft dus helemaal niets meer van over. Een ramp op letterlijk astronomische schaal. Wij kunnen er alleen maar bij staan en toekijken hoe het afloopt. Niet alleen omdat we er niets tegen kunnen doen, maar ook omdat we al te laat zijn. De sterrenstelsels staan zo ver weg, dat wat we nu zien al 200 miljoen jaar geleden gebeurd is. Over een paar honderd miljoen jaar staat dit de melkweg trouwens ook te wachten. Iets om over na te denken bij het afsluiten van een beleggingshypotheek.

2 opmerkingen:

Jan Paul zei

Iedereen die ik dit verhaal vertel kijkt muf en ongeïnteresseerd met een blik met een zeer hoog ´nou én´-gehalte. Jaja. Wel druk maken over de korenwolf maar niet over complete planetenstelsels die worden weggevaagd. Trouwens over die korenwolf. Waarom zijn er tienduizenden euro´s nodig om deze dieren in stand te houden? Het zijn gewoon hamsters! Je zou zeggen: zet een paar mannetjes en vrouwtjes bij elkaar in een flinke ruime kooi en laat het resultaat daarvan regelmatig los in de bossen. Geschatte kosten: 100 euro aan korenwolvenvoer.

ted zei

Eh, het interessante van dit soort dingen vind ik dat God steeds verder weggedrukt wordt in het heelal. Vroeger was de hemel in de blauwe lucht en God keek naar beneden, en als er iemand dood was, dan zat-ie op een wolk. Maar ik heb met eigen ogen gezien dat er niemand bovenop de wolken zit. En tegenwoordig kunnen we zo ontzettend ver het heelal in kijken met allerlei apparatuur, dat de hemel steeds verder weg moet zijn. Zo ver, dat het fysiek onmogelijk is dat God ons heeft geschapen naar Zijn evenbeeld, want zo ver kijken kan niemand.